За всяка четвърто дете в България гладът е ежедневие

Статистиката ни показва, че гладът е ежедневие в европейска страна за почти всяко четвърто българско дете, ако говорим за пълноценно и балансирано хранене. Това каза Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка. „Знаем, че над 37% от българските деца не консумират необходимата и препоръчвана доза плодове и зеленчуци, млечни продукти и месо. С твърде оскъдните пенсии като основен доход на пенсионерите в България приемаме, че всеки втори пенсионер е нуждаещ се от храна“, заяви тя за агенция „Фокус“.

„В нашата организация приемаме, че хората нуждаещи се от храна са всички 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност. Ако говорим за месечен доход от порядъка на 300 лева приемаме, че това са хора, които не могат да си осигурят пълноценно и нормално хранене“, допълни още Цанка Миланова. Според нея с толкова оскъден бюджет човек не може да живее пълноценно и да се грижи за всичките си нужди. Директорът на хранителната банка посочи, че от организацията успяват да спасят едва 290 тона годишно.

„Това е по-малко от 1% от храната, която знаем, че се разхищава. Спасената храна е достатъчна, за да подпомогнем на повече от 30 хил. човека за една година. Хората, които системно получават хранителна помощ всяка седмица, са около 7 хил. с храна за един месец“, каза още Цанка Миланова.

Източник: actualno.com


image0 (9K)