Всяка грешка се наказва „Локомотив“ (София) – „Берое“ – 3:0

ЧЕТЕМ СТАРИТЕ ВЕСТНИЦИ 25 ГОДИНИ НАЗАД
в-к „Септември” брой 65, 1990 г.
Футбол
„А” РФГ – І КРЪГ
ВСЯКА ГРЕШКА СЕ НАКАЗВА
„ЛОКОМОТИВ” (СОФИЯ) – „БЕРОЕ” 3:0
Голмайстори: Тодоров (23-а мин.) – 1:0, Праматаров (53-а мин.) – 2:0, Бончев (63-а мин.) – 3:0.
Жълти картони: Иван Петров, Атанасов от „Берое” и Васев от „Локомотив”.
Съвсем различни бяха позициите на двата отбора преди изиграването на неделната им среща. „Локомотив”, който с право бе наречен „шлагерът на миналата пролет”, запази почти напълно състава си, като бе напуснат само от централния си нападател Петков. Точна на обратния полюс бе „Берое” – излязоха опитни футболисти, чието място много трудно може да бъде запълнено, поне в провинцията…
В хода на мача стана ясно, че локомотивци разполагат и с далеч по-изразителни игрови аргументи от своите гости. Техният състав, добре балансиран по всички линии, игра в завиден синхрон, с добро преливане от нападение в защита. Железничарите бяха по-активни в борбата за първа топка, а атаките им се развиваха бързо и с добро взаимно подсигуряване. Но струва ми се, че най-солидният аргумент на Данко Роев в този мач бе отличният национал Николай Тодоров, вещо подпомаган от ветерана Нако Дойчев. Тодоров игра на голям периметър. Движеше се много, а с чудесните си технически изпълнения на няколко пъти предизвика възторга на публиката. Самият той вкара гол и стана съавтор на другите два.
Неуспешна и неуверена се оказа първата стъпка в новото първенство за беройци. През по-голямата част от мача футболистите играха плахо, без необходимото самочувствие. Вярно е това, че „пробойните” в старозагорския кораб, оставени от отсъствието на Калайджиев, Чешмеджиев, Сивриев, Ганчев, Тенев, трудно ще бъдат запълнени, но това не биваше да попречи на няколкото останали опитни играчи да поведат по-младите си колеги към един по-добър край в този първи мач. Не стана! На пръстите на едната ръка могат да се преброят случаите, когато топката се изнасяше с един-два паса, а първия си удар във вратата на Николов беройци отправиха едва в 47-а минута…
В интерес на истината трябва да се отбележи, че старозагорци също имаха своите шансове – на два пъти топката среща гредата след удари на Митев и Петров, а в самия край на мача Николов просто по чудо спаси удар на централния нападател, изстрелял топката от упор.
Сава САВОВ
(спец. пратеник на в. „Септември”)
Б. р. В събота на беройци предстои поредното тежко изпитание – мач от втория кръг срещу шампионите от ЦСКА. Сведенията за армейците след срещата им в Сливен гласят, че те твърде малко приличат на миналогодишната добре смазана машина, която респектираше повечето от нашите отбори. Дано старозагорци не си помислят, че могат да се доберат до някакъв успех, без особено да се напрегнат. Независимо от моментното си състояние, ЦСКА си е ЦСКА и ще бъде най-малкото неразумно и лековерно, ако се допусне и най-малката нотка на подценяване!


image0 (9K)