ВСС ще прегласува кандидатурата на Гешев за главен обвинител на фона на драконовски мерки за сигурност

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор на България. До процедурата се стигна след като миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му с мотива, че не е имало реално състезание за поста. Днес Гешев се нуждае от поне 17 гласа, за да бъде преизбран за главен прокурор, съобщава БНТ.

Иван Гешев беше избран за ръководител на държавното обвинение на 24 октомври с 20 гласа „за“ и 4 „против“. Той беше единствен кандидат за поста, а процедурата около избора му беше белязана от множество протести и контрапротести. Днес Гешев се нуждае от поне 17 гласа, за да бъде преизбран за главен прокурор.

Ако ги получи, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му. В противен случай, следва нова процедура с възможност за предлагане на други кандидати.

За драконовски мерки за сигурност в центъра на София заради гласуването във ВСС и готвените протести „за“ и „против“ кандидатурата на Иван Гешев. Столичната полиция предупреждава за възможни затруднения в придвижването.

От 7 сутринта се забранява престоят и паркирането по улиците „Екзарх Йосиф“ и „Княз Борис I“. Променя се и движението на трамвайни линии с номера 20 и 22 в столицата.

От Центъра за градска мобилност съобщават, че пътниците ще могат да използват алтернативна автобусна линия № 22-ТМ, която ще спира на всички спирки по маршрута.

 

 


image0 (9K)