Вслушайте се в предупрежденията на Плевнелиев!

Плевнелиев, който е убеден поддръжник на ЕС и критик на Путин, навярно ще си остане изключение в обърнатия с главата надолу свят на Източна Европа, пише австрийският публицист Паул Лендвай. Ето по-важното от статията му:

Големият австрийски публицист и журналист Паул Лендвай, автор на десетки книги и носител на многобройни награди, вече от десетилетия наблюдава внимателно политическите, обществените и икономическите процеси в Югоизточна Европа. Ето по-важното от неговата публикация в „Дер Щандарт“, посветена на българския президент Росен Плевнелиев:

„Едва ли има друга страна в Европа, където традиционните симпатии към Русия да са толкова силни, а чувството за историческа благодарност – толкова подчертано, колкото в България. Пред парламента в София се издига статуя на цар Александър Втори като освободител от „османското иго”. Наблизо е и катедралата „Александър Невски”, построена преди повече от век с благодарна памет за Руско-турската война от 1877-1878”, пише авторът.

В прав текст

Всичко това му дава основание да обърне сериозно внимание на предупрежденията, които отправя българският президент Росен Плевнелиев относно опитите на Кремъл да изкоруби ЕС. По думите на Лендвай, във времена, когато мнозина омаловажават нарастващото руско влияние в Европа, Плевнелиев с остри формулировки предупреждава най-вече за опасната руска подкрепа за крайни националистически и антиевропейски партии. Авторът отбелязва още, че българският президент говори отлично немски и е високо ценен в Германия и Австрия. В статията става дума и за обширното интервю на Плевнелиев в германския вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”, както и за участието му в дискусия по австрийската телевизия ОРФ.

Плевнелиев говори в прав текст и отчетливо се противопоставя на тезите, с които се омаловажава агресивната стратегия на Путин, пише Лендвай и цитира българския президент с напомнянето как навремето Съветският съюз организираше и финансираше комунистически партии в демократичните западни страни. По-нататък в анализа се цитират думите на Плевнелиев, че сега ръководството в Москва се опитва да постигне същата цел, макар и на различна идеологическа основа: да отслаби Европа и да посее съмнения в такива ценности като демокрацията и правовата държава.

„Чистосърдечният“

„Храбрият мъж още преди няколко години предупреди за дейността на московските специалисти по дезинформация и кибервойни”, пише авторът на статията и припомня критиката на Росен Плевнелиев срещу отделни държави-членки на ЕС, които се отклоняват от общата европейска политика към Русия, за да си набавят краткосрочни икономически или политически изгоди.

„Плевнелиев не назовава конкретни държави, но в списъка положително влиза Унгария, където в началото на февруари Путин ще направи второ приятелско посещение в рамките на две години. Премиерът Виктор Орбан, който през 1989 започна политическата си кариера с една остра антисъветска реч, днес е смятан за верен почитател и бизнес-партньор на Путин. Но не е само той. В този клуб очевидно влизат още Доналд Тръмп и неговите най-близки сътрудници“, пише Лендвай и заключава: „Чистосърдечният Плевнелиев, който е убеден привърженик на ЕС и критик на Путин, навярно ще си остане изключение в обърнатия с главата надолу свят на Средна и Източна Европа”.

Източник: Дойче Веле


image0 (9K)