Всичко тръгва от една наздравица. Какво означава „затворник на съвестта“

В сряда международната правозащитна организация Амнести интернешънъл ревизира решението си, с което беше обявила руския опозиционер Алексей Навални за „затворник на съвестта“. Като причина беше изтъкнат фактът, че той не е осъдил публично свои стари изказвания, които могат да бъдат определени като дискриминация и реч на омразата.

Решението предизвика множество критични реакции, а съюзници на опозиционера определиха действието на Амнести като поддаване на натиск от проправителствени журналисти от Русия.

От организацията заявиха, че са получили сигнали във връзка със стари видео записи и постове в социалните мрежи, в които Навални е изказвал противоречиви позиции.

Какво точно е “затворник на съвестта“ и кои са най-известните личности, които са били определяни за такива?

I От Португалия до СССР

Терминът “затворник на съвестта“ често е свързван с основателя на Амнести Питър Бененсън. През 1961 г. той го използва, за да опише двама португалски студенти, които са осъдени на по седем години затвор, просто защото са вдигнали наздравица за свободата по време на диктаторския режим в страната.

В началото определението основно е за дисиденти от Съветския съюз и държавите от Източния блок. През годините неговият обхват се увеличава и включва стотици религиозни и политически опозиционери, както и представители на медиите от цял свят.

Според настоящия критерий на Амнести с израза “затворник на съвестта“ се определят хора, които “не са използвали или защитавали насилствени похвати, но са затворени заради сексуалната им ориентация, етноса, националния или социалния им произход, езика им, цвета, пола, икономическия статут“ и други. В това определение попадат и арестуваните заради вярванията им – религиозни, политически или други.

         “ Навални беше лишен от
            определението „затворник
            на съвестта“ заради свои
            коментари от преди
            повече от 10 години.

Навални беше лишен от това определение заради свои коментари от преди повече от 10 години. Тогава той изгряваше на политическия небосклон като основен противник на Владимир Путин. Критиките към него са свързани с връзките с националистически формирования, както и за изказвания, които се смятат за расистки и опасни.

Въпреки че Аменсти призна, че многото искания за преразглеждане на статута на Навални идват от близки до Кремъл критици на опозиционера, организацията се съгласи със становищата им. В същото време правозащитниците продължават да настояват за освобождаването му от затвора, в който е бил вкаран “поради политически причини“.

“Затворник на съвестта“ е определение, което има ролята на мощен инструмент при исканията за хуманно третиране на задържаните, а в някои случаи подпомага и тяхното освобождаване.

I Кой друг е получавал такъв статут

Държавите от бившия Съветски съюз и в частност Русия, са рог на изобилието на “затворници на съвестта“.

През 2011 г. за такъв беше определен убитият през 2015 г. опозиционер Борис Немцов. Той получи определението заедно с активистите Иля Яшин и Едуард Лимонов.

Представители на бизнеса, които бяха арестувани заради “политически мотивирани“ решения според Амнести, също са получавали званието. Такива бяха бившите собственици на петролната компания Юкос Михаил Ходорковски и Платон Лебедев.

За такъв, само че заради религиозните му убеждения, беше определен и Александър Габишев – шаманът от Якутия, който месеци ходеше пеша към Москва с намерението да свали от власт президента Владимир Путин.

Той няколо пъти беше задържан и изпращан в институции за лица с психически проблеми заради действията си. През май 2020 г. жандармерията обискира дома му и го задържа заради отказ да се тества за COVID-19. През януари той отново беше върнат в институцията, след като обяви, че отново се кани да тръгне към Москва.

В Украйна известният кинорежисьор Олег Сенцов се сдоби със званието, след като през 2014 г. беше арестуван в Крим, месеци след незаконната анексия на полуострова от страна на Русия. Аменсти многократно поиска освобождаването му след като той беше изпратен за 20 години в затвора по обвинение, свързано с тероризъм. Той беше освободен пет години по-късно при размяна на затворници.

Държаната под домашен арест доскорошна лидерка на Мианмар Аун Сан Су Чжи също е получавала определението. Преди няколко години то беше дадено и на американския пастор Андрю Брънсън, който беше в затвор в Турция по обвинение в тероризъм. Неговото задържане нанесе сериозни щети в отношенията между Анкара и Вашингтон преди да бъде освободен в края на 2018 г.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)