Всичко на пътя край Своге – тротоари, мантинели, настилка – било извън закона

Институтът по пътна безопасност обяви след свое собствено разследване, че има редица нередности, допуснати на пътя край Своге, където при катастрофата на автобус загинаха 17 души. Дияна Русинова от организацията обяви на пресконференция в БТА, че от проектирането на ремонта, през провеждането му, до пускането на пътя в експлоатация – всеки от органите е допуснал грешки.

[ad id=“225664″]

„Последно по веригата е МВР, което е можело да наложи санкции“, изтъкна тя, цитирана от Дир.бг. По думите й на опасния завой няма сложен законово установен знак, а пано с измислено съдържание.

„То само разсейва шофьорите. В зоната на катастрофата знаците не са сложени на правилната височина, нито на правилно отстояние от пътя“, добави Русинова.

И допълни интересен факт – че през 2012 година, преди ремонта на пътя, не е имало знак за намаляване на скоростта.

„Освен това основите на мантинелата са поставени по грешен начин – не на 55 см, а на 20 см от платното. Така самата мантинела навлиза в пътното платно с няколко сантиметра и цялото движение се измества навътре към осевата линия. Тротоарът също не е бил според изискванията и вместо 150 см. е 111 см.“, каза още тя, като подчерта и маркировката не е изпълнена правилно.

Проверката на института показва също, че и зърнометрията на aсфалта е нарушена, а фракцията на настилката не е каквато трябва да бъде – пътят е бил гладък като огледало, всички са знаели, казаха от института и потвърдиха, че цялостната геометрия на пътя е променена. Освен това по пътя редовно имало наноси. Държавата обаче отказала съдействие на института, защото вървяло следствие.

[ad id=“263680″]

„България продължава да е най-опасното място за живеене в ЕС по отношение пътната безопасност“, каза пък колегата й Богдан Милчев, който е бивш шеф на КАТ-София.

По думите му МВР е можело да глоби собственика на пътя – АПИ, с между 2 и 7 хиляди лева, както и да спре движението по него.

„На опасния път, при дъжд, водата пресича пътя няколко пъти“, изтъкна той.

По повод изявленията на представителите на Института по пътна безопасност, от прокуратурата уточниха, неговата дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.

Оттам съобщиха, че продължават интензивните действия по разследване на тежката автобусна катастрофа до Своге и предоставиха информация за осъществените досега действия по разследването на тежкото произшествие на пътя Своге – София.

С постановление на главния прокурор Сотир Цацаров, разследването е възложено на Националната следствена служба. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Софийската Окръжна прокуратура.

[ad id=“263680″]

До днес са проведени разпити на над 60 свидетели. Назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора. Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на пътя, служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, включително председателят на Управителния съвет на агенцията, член на УС на АПИ, към момента, както и бивш председател на УС на АПИ. Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи.

Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД „Трейс – Своге“. Проведен е разпит и на управителя на „Мегаинвест холд“ ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса Григор Григоров, както и съдебно-химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия.

[ad id=“236993″]

Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на катастрофата, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси.

След първоначалния оглед на местопроизшествието, там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства – сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед.

От Агенция „ Пътна инфраструктура“, от „Трейс Груп Холд“ АД и от „Мегаинвест холд“ ЕООД са изискани всички документи в оригинал по рехабилитацията на пътя.

Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби от пътната настилка. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието й със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.

Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на водача и на превозвача за катастрофата, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието.

[ad id=“218548″]

По повод изнесена информация относно причините за забавяне на ремонта на пътния участък, от прокуратурата уточняват, че започването на такива действия вчера не е било поставяно в зависимост от „разрешение“ от органите на досъдебното производство, при положение, че при допълнителния оглед на пътя на 31.08.2018 г. проби от настилката вече са били иззети.


image0 (9K)