Всички служители на МВР на крак по Великден

Служителите на всички поделения на Министерството на вътрешните работи ще бъдат на крак за четирите празнични дни по Великден, стана ясно на брифинг в Министерския съвет преди минути.

Ще усилим дежурните служители по КПП-тата, за да не допуснем безцелно движение на хора и автомобили в различни посоки в страната. Това заяви шефът на ГДНП гл. комисар Христо Терзийски.  „Ще засилим този контрол и ще преустановим тези, които нямат неотложната необходимост да пътуват от една точка до друга“, заяви той.

„Ще охраняваме близо 4000 православни храма“, обяви той и добави, че в районите им ще бъде засилено полицейското присъствие. „То е с цел следене на противоепидемиологичните мерки“, каза той.

По думите му служителите на „Пътна полиция“ също ще работят. „Ще следят за скорост и всякакъв вид нарушение на Закона за движение по пътищата. Спазвайте всички закони и разпоредби“, призова той.

„Нашата цел не е да наказваме, а да пазим човешки животи“, завърши Терзийски.

Шефът на пожарните гл. комисар Николай Николов даде повече яснота относно организацията на огнеборците по празниците: „Храмовете са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Проверихме каква е организацията им за пожарна безопасност. На свещениците са дадени указания. Получили са инструкции за правилно поведение по време на празниците“, поде той.

„Дадени са предписания за реорганизиране на евакуацията. В 28 обекта очакваме по-голямо събиране на хора. Там ще има противопожарни автомобили и специфични наши средства. 501 човека са организирани с тази операция. Колегите от Главната дирекция също са мобилизирани и ще помагат на колегите от полицията“, заяви Николов.

По отношение на свещите – за първи път няма да призоваваме дамите да си връзват косите, защото няма да има струпване по храмовете. Все пак нека бъдем внимателни със свещите“, заяви комисар Николов.

Шефът на СДВР – старши комисар Георги Хаджиев, даде още яснота за организацията по празниците:  „Имаме ангажимент да охраняваме районите около храмовете. Ще окажем и съдействие вътре в храмовете, ако е нужно. Пред по-големите храмове ще има КПП-та, които ще опитат да не позволяват да има струпване на хора. Нека гражданите са на 2 метра един от друг“, призова шефът на СДВР.

Той даде яснота какво ще се случи в ромските квартали в София: „Има изградени КПП-та във „Филиповци“ – 5, а във „Факултета“ – над 20″, каза той. „Няма да се допуска струпването на хора на едно място. Задължително е носенето на маски и няма да се допуска безцелното движение на хора в самите квартали. Пропусквателният режим ще бъде отново през КПП-то. Допускането става по три причини – труд, настоящ адрес и здравословни причини. Контролът ще е строг“, добави шефът на СДВР. Но тъй като дните около Великден са неработни, то първата причина отпада.

Има право армията да се включи при такава ситуация, но сме обсъдили този въпрос и моето мнение е, че тя ще се включи в спазване на противоепидемичните мерки, само ако има много заболели полицейски служители и не може пълноценно да изпълнява задълженията си“, това заяви секретарят на МВР Ивайло Иванов.


image0 (9K)