Всички за сина на кмета. Как се измества водач на листа на ГЕРБ

Стефан Апостолов

Изборният кодекс позволява освен за партия, да се гласува и за конкретен кандидат от листата. Отбелязаните предпочитания могат да пренаредят листата.

Трябва само един кандидат да получи преференции на поне 7 на сто от гласувалите за тази партия и той изпреварва останалите. Водачите на листи обаче са „застраховани“, защото всяка бюлетина без отбелязана преференция се брои служебно като предпочитание за тях. На теория е възможно някой да получи повече дори от служебните преференции на водача, но това се случва изключително рядко.

Двама души от листите на ГЕРБ-СДС обаче успяха. Това са последният в листата в Благоевград Стефан Апостолов и вторият в Хасково Георги Станков. Как успяха ли? Отговорите са в следващите редове.

I Как последните стават първи

Бившият футболен съдия и син на кмета на Симитли Стефан Апостолов за втори път пренарежда листата на ГЕРБ в Благоевградска област. През 2017 г. той стана депутат по същия начин – последен в листата, но след мощен преференциален вот я пренарежда и влиза като народен представител. Този път подкрепата за него е още по-голяма и преобръща листата в буквалния смисъл.

“По предварителни данни в област Благоевград ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с над 40% от гласовете на избирателите, а моите лични преференции са над 9000, от които 5300 от Община Симитли! Горд съм с тези резултати! Благодаря Ви, че оценихте моята работа в интерес на гражданите от региона!”, написа Апостолов в пост във Фейсбук.

Коалицията ГЕРБ-СДС наистина печели в район Благоевград, но не с 40, а с 35% от гласовете. Подадените бюлетини за управляващите са 53 641. Почти всеки пети от тях е отбелязал преференция за Апостолов – точно 9507 души.

Водачът на листата, транспортният министър Росен Желязков, има 2380 лични преференции и 6905 “служебни” от бюлетините без отбелязано предпочитание. И това обаче не му стига и той е изместен от Апостолов.

         “ Близо 60 на сто от
            преференциите на Апостолов
            са подадени от община Симитли,
            където кмет от 18 години
            е баща му Апостол.

Близо 60 на сто от преференциите на Апостолов са подадени от община Симитли, където кмет от 18 години е баща му Апостол Апостолов. Но и това не е всичко.

„69% от всички гласували в община Симитли са избрали коалицията ГЕРБ-СДС, което е два пъти повече от дела на гласувалите в целия район Благоевград, където ГЕРБ-СДС събират 35% от гласовете“, каза за Свободна Европа Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда (ИРПС).

Стефан Апостолов не пожела да коментира пред Свободна Европа на какво се дължи масираната подкрепа, която ГЕРБ и той лично са получили в района на Симитли.

В интервю за БНР непосредствено преди изборите, той казва, че “всички знаят моята основна кауза – да помагам на двойки, които имат репродуктивни проблеми”. На въпрос към какво ще насочи усилията си, ако бъде избран за депутат, Апостолов казва, че ще продължава да помага на хората с репродуктивни проблеми.

“Освен за ин витро, ще дарявам и средства на семейства, които се опитват да се сдобият с дете чрез донорство”, казва Апостолов.

I Кои са хората, харесали „ин витро каузата“ на Апостолов

Стефан Апостолов е получил 100 процента подкрепа от хората, поставени под карантина. Всичките 27 души, които са гласували в мобилната секция, са подкрепили ГЕРБ и са отбелязали с преференция последния от листата – Стефан Апостолов.

Пълна подкрепа идва и от хората, гласували в подвижната избирателна урна за хора с проблеми в опорно-двигателната система. Пуснати са 34 бюлетини, от тях 30 за ГЕРБ и съответно 30 с преференция за Апостолов.

“Организацията и на двете секции се ръководи от общината – там се подават заявления и там се прави логистиката”, обясни Ива Лазарова. Кмет на общината е бащата на кандидат депутата.

Забележителна е подкрепата за Апостолов в малките села на община Симитли, където живеят предимно възрастни хора. В Мечкул са гласували 14 души. От тях 12 са подкрепили ГЕРБ, с 12 преференции за Апостолов. В село Сенокос са пуснати 12 бюлетини. От тях 10 са за ГЕРБ, съответно с 10 преференции за последния от листата. В Градево има 78 гласа за ГЕРБ и 75 преференции за Апостолов.

         “ В секциите в град Симитли
            подкрепата за сина
            на кмета е почти
            100 процента.

В секциите в град Симитли подкрепата за сина на кмета е почти 100 процента. От 2552 души, гласували за ГЕРБ, 2459 са посочили като предпочитан кандидат Стефан Апостолов. Това е 96 на сто от гласувалите за коалицията.

„Може би това е бунтът на местните хора срещу наложените от централата в София водачи в листата. Казвам го с доза ирония, разбира се“, коментира Ива Лазарова.

Това ще бъде втори мандат на Стефан Апостолов като депутат. В 44-ото Народно събрание Апостолов, който е бивш футболен съдия, беше зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

През 2018 г. той придоби популярност в социалните мрежи заради затруднения при четенето на промените в Закона за физическото възпитание и спорта. След това обясни в кулоарите, че може да чете, а законът е бил преподреден.

Името на кмета Апостол Апостолов периодично се появява по медиите като участник в различни конфликтни ситуации в района.

Генка ШИКЕРОВА Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)