Всички от експедиция на ТД „Сърнена гора“-Стара Загора покориха покрива на Европа!

Всички участници в експедиция „Елбрус 2019“ на ТД „Сърнена гора“-Стара Загора са изкачили връх Елбрус на 14.08.2019г. и успешно са слезли в „базовия“ си лагер – хотел на поляна Азау.

Времето е било прекрасно за изкачването – планината Кавказ е предложила на нашите туристи топло (за надморската височина и сезона) и почти безветрено време. В групата най-многобройни са представителите на Алпийски клуб „Железник“ – десет, освен тях участват трима представители на клуба по ски-туризъм. Групата се допълва от двама представители на ТД „Хайдут“ -Калофер и един гост.

„Върхът ни допусна до себе си!“, съобщи специално за фейсбук страницата на дружеството водачът на групата – Костас Канидис, опитен планинар, квалифициран водач, дългогодишен алпинист и участник в множество екеспедиции по целия свят.

„Всички 14 участници в днешното изкачване достигнаха успешно върха, като четирима от тях направиха траверс на двата върха – Източен (5 621 м) и Западен Елбрус. Атаката започна от така наречения „Приют на единайсетте“ от 4 050 м надморска височина, половин час след полунощ (0:30 часà, времето в Кавказ съвпада с българското – б.а.) и продължи до 10 часà, когато и последната свръзка достигна височината на Западен Елбрус от 5 642 м. Един от участниците направи впечатляващата положителна денивелация от близо 3 250 м, като стартира своето изкачване от хотела в Азау вчера по обяд и след кратка почивка на Приюта продължи с останалите нагоре“ – допълни информацията Костас Канидис.

В предните дни още един от участниците изкачи самостоятелно връх Елбрус, като той дори вече се завърна в България.

Очакваме в следващите дни повече информация и снимки от планината Кавказ, с още подробности за различните трудности в експедицията, аклиматизационните изкачвания, забавните моменти и спиращите дъха гледки от най-високата планина в Европа.

Поздравления, Елбрусци!
***
Планината Елбрус (в действителност спящ вулкан) в руския Кавказ е регион, ежегодно посещаван от хиляди чуждестранни туристи от над 70 държави. Някои от тях са ски-запалянковци, но повечето мечтаят да покорят един от най-високите върхове в света. Истинска мечта на всеки планинар е да изкачи всички от „седморката“ на най-високите върхове, разположени на всеки от континентите. С височината си от 5642 м Елбрус заема петото място в този списък.


image0 (9K)