Всички асансьори у нас трябва да бъдат оборудвани с телефон до края на годината

До края на тази година във всички асансьори в жилищни и обществени сгради в страната трябва да бъдат монтирани телефони или мобилни устройства.

Изискването е заложено в направените преди две години промени в Наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, съобщава Нова телевизия. Разходите за това ще поемат собствениците на апартаменти.

Устройството е необходимо, за да може при инцидент да позвъним на фирмата или техника, който поддържа асансьора. Цената му е около 250-300 лева. Монтира се в кабината и работи на принципа на мобилния телефон. Което означава, че периодично трябва да се купува и сим карта.
А от асансьорната асоциация са направили проста сметка за всеки, който държи на безопаността.

„За 10 лева на семейство на месец в рамките на 5 години всеки един асансьор може да се бъде нов, модерен и сигурен”, коментира Александър Манолев от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Телефонът в кабината е само част от всички изисквания, добавени в законодателството преди 2 години. Още едно от тях е в шахтата на всеки асансьор да се монтира предпазен щит при евентуално пропадане. Срокът това да се случи в жилищните сгради е по-дълъг – до 2023 година.


image0 (9K)