Всички активи на Венецуела в САЩ бяха замразени

Американският държавен глава Доналд Тръмп подписа заповед, с която замрази собствеността и активите на венецуелското правителство в САЩ. В документа се описва, че собствеността не може да бъде прехвърлена, платена, изведена извън страната, изтеглена или обработвана по какъвто и да е начин, пише Би Би Си.

Санкциите са насочени върху режима на венецуелския президент Николас Мадуро и целят да засилят напрежението около правителството и евентуална негова оставка.

Заповедта също така забранява трансакции с правителствени служители на Венецуела, чиито активи са блокирани. В текста се казва, че „всякакви вноски или предоставяне на средства, стоки или услуги от, до или в полза на бенефициент, чиято собственост е блокирана”, също влиза в забранителния списък.

С новите наказателни мерки Доналд Тръмп ще причисли Венецуела към други държави, с които САЩ е ограничила отношенията си. Сред тях са Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.

С писмо до Конгреса американският президент е обяснил, че налага санкциите в отговор на „продължаващата узурпация на властта от Николас Мадуро и лицата, обвързани с него, както и заради нарушаването на човешки права, произволни арести и задържането на венецуелски граждани”.

Според информацията Вашингтон се опитва допълнително да изолира венецуелското правителство от основните си партньори – Китай и Русия.

Въпреки суровите санкции, от Белия дом обясниха, че ще има изключения, които ще включват снабдяването на Венецуела с хуманитарни пакети, лекарства и храна.

САЩ, заедно с редица европейски страни, е една от над 50 държави, които не признават Николас Мадуро като легитимен президент, а застават зад председателя на Националното събрание и главен опозиционен лидер – Хуан Гуайдо.

BNews


image0 (9K)