Все още не почиствате мобилния си телефон? А трябва. Ето как

Проф. Филип Тиерно казва, че почиства мобилния си телефон два пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер

Смартфоните са постоянно в ръцете ни. Прекарваме много време с тях, за да се свързваме с приятелите и семействата си, да следим новините, да играем игри или да гледаме видеа.

Според едно изследване човек докосва телефона си средно над 2000 пъти на ден. Всеки контакт може донесе много бактерии, спори и вируси.

Много от тези микроби не са животозастрашаващи, но в условията на пандемия от коронавирус, могат да бъдат дори смъртоносни.

България обяви извънредно положение във връзка с пандемията от COVID-19 на 13 март. Настъпването на болестта бързо превзема целия свят, както се вижда на тази карта в реално време. В България потвърдените случаи са 565, смъртните случаи са 22.

Освен че е много заразен, изглежда, че коронавирусът е и много устойчив – задържа се във въздуха и върху повърхностите за доста дълго време.

I Колко дълго?

Все още не е ясно и варира според различните повърхности. Анализ, публикуван на 17 март в The New England Journal of Medicine, твърди, че вирусът може да остане жизнеспособен във въздуха до 3 часа, върху медна повърхност – до 4 часа, върху картон – до 24 часа, а върху пластмаса и неръждаема стомана – до 72 часа.

За да се предпазят от коронавируса, Свeтовната здравна организация (СЗО) предупреждава хората не само да мият често ръцете си, но и да почистват повърхностите, до които се докосват. Смартфоните попадат в тази категория.

Как да почистим тази скъпа технологична вещ, без да я повредим?

I Какво да не правим

Екранът на смартфона има това, което се нарича „олеофобно покритие“. Този тънък слой е предназначен да го предпазва от отпечатъци и влага.

Дезинфектантите за ръце или някои видове мокри кърпички могат да увредят екрана. Не ги ползвайте. Белина, оцет, алкохол и повечето дезинфекционни химикали могат да почистят страните и гърба на смартофона, но не бива да се докосват до олеофобното покритие, защото го разяждат.

I Какво да използваме

Специалните влажни кърпички, предназначени за смартфони, са вариант, на който винаги можете да заложите. Те не съдържат вредни за смартфоните съставки.

Наскоро Apple обнови предложенията си за начина на почистване, като посъветва своите потребители да използват кърпички, които съдържат 70-процентов изопропилов алкохол. Алкохолът изсъхва бързо и премахва микробите от повърхността на телефона.

Също така можете да почиствате телефона си с кърпа, за предпочитане от мека материя без власинки. И Apple, и Samsung препоръчват този метод.

I Други варианти

Има лесна и ефективна алтернатива – сапун и вода. Важно е да не потапяте телефона във вода, дори да е водоустойчив, както и да избягвате отворите, за да не попанде течност вътре. Вземете парче плат или домакинска хартия, добавете сапун или почистващ препарат, след което избършете с друга кърпа или хартиена салфетка, навлажнена с вода. След като всички сапунени следи изчезнат, подсушете телефона. Това е. Вашият телефон е почистен или поне е много по-чист от преди да извършите тази процедура.

I Колко често трябва да почистваме телефона

Зависи колко често го ползвате. Професорът по микробиология и патология в New York University’s Langone School of Medicine Филип Тиерно казва, че почиства телефона си два пъти на ден – „веднъж сутрин и веднъж вечер“.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)