Всеки 1 лев, вложен навреме в превенция при бедствия и аварии, има възвръщаемост от 4 до 10 пъти

Във връзка с измененията и допълненията на Закона за защита при бедствия в Областна администрация Стара Загора днес се състоя обучение на представители на общините от областта.

В срещата участваха областният управител инж. Георги Ранов, зам. областният управител Димитър Драчев и директорът на РД ПБЗН комисар Стоян Колев. Старши комисар Александър Джартов от Главна дирекция ПБЗН запозна присъстващите с предстоящите промени в закона и тяхната цел.

Той обясни, че една от основните идеи на измененията е да бъдат подобрени връзката и взаимодействието между институциите при бедствия и аварии, както и превантивната дейност.

До 6 месеца след влизането в сила на промените ще бъде разработена и Национална стратегия за намаляване на риска от бедствия. До 1 година областните и общинските администрации ще трябва да разработят планове за намаляване на риска, като за всяка община те ще имат специфичен характер.

„Доказано е, че всеки 1 лев, вложен навреме в превенция и подготовка за реакция при бедствия и аварии, има възвръщаемост от 4 до 10 пъти”, заяви старши комисар Джартов.


image0 (9K)