Всеки втори в Израел вече е ваксиниран. В Палестина ситуацията е тревожна

Повече от половината от населението на Израел е получило най-малко една доза ваксина срещу коронавируса, съобщи вчера израелското министерство на здравеопазването, предаде БТА.

Мащабната кампания по ваксинация в Израел започна на 19 декември във връзка със споразумение с „Pfizer“. Срещу бърза доставка на ваксини, страната предоставя в замяна биомедицински данни за ефекта от нея.

В петък министерството на здравеопазването съобщи, че 4,65 милиона от жителите в държавата, с население от 9,29 милиона, са получили първа доза ваксина. Първата доза на препарата на „Pfizer“ става на 85 на сто ефикасна две до четири седмици след инжектирането. Това обяви миналата седмица израелската болница „Шеба“ в проучване, публикувано в научното сп. „Лансет“.

Ваксината на „Pfizer“ е ефективна срещу 94 процента от симптоматичните случаи на COVID-19, според изследване, проведено сред 1,2 милиона души в Израел и публикувано в сряда.

В Израел 35 процента от населението вече е получило и втора доза ваксина, като при хората над 70 години този процент надхвърля 85, посочва здравното ведомство. Въпреки това властите наложиха вечерен час през уикенда заради тържествата по случай еврейския религиозен празник Пурим. По традиция в дните на празника се организират карнавални шествия и има вечерни празненства.

Близо 770 000 случаи на коронавирус са регистрирани до момента в Израел, а починалите са 5700. И докато държавата провежда една от най-масовите ваксинационни кампании в света, палестинците са получили само малко над 30 000 дози ваксини, включително 2000 от Израел, който се ангажира да осигури 5000. В четвъртък палестинската министърка на здравеопазването Маи Каиле предупреди за много тревожната епидемологична ситуация на окупирания Западен бряг на река Йордан и за увеличаване на заразените млади хора.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)