Връчиха знамето на Осми ученически гвардейски отряд

Областният управител Гергана Микова присъства днес на церемонията по тържественото връчване на знамето на Осми ученически гвардейски отряд и на тамбурмажор на Трети ученически гвардейски духов оркестър.

Събитието се състоя на пл. „Севтополис“ в Казанлък. То бе организирано от сдружение „Младежки гвардейски отряди“.

Ученическият гвардейски отряд и духовият гвардейски оркестър са първи в област Стара Загора. Отрядът включва 24 момчета и момичета от казанлъшката ПГ „Иван Хаджиенов“, а в оркестъра свирят 12 младежи от същото училище.

Освещаването на знамето бе извършено от свещеници от Старозагорската епархия. След това кметът на Казанлък Галина Стоянова, съветникът на президента Илия Милушев, полк. Петър Киндалов от 61-ва Стрямска бригада и директорът на ПГ „Иван Хаджиенов“ Марияна Демирева забиха символично пирони в дръжката на флага. Той бе предаден от знаменосеца на Националната гвардейска част на знаменосеца на Осми ученически гвардейски отряд.

Диригентът на националния Гвардейски представителен духов оркестър от своя страна връчи тамбурмажора на диригента на Трети ученически духов оркестър. Тамбурмажор е жезълът, с който ръководителят на оркестъра подава команди на музикантите.

С поздрав към младежите се обърна кметът Галина Стоянова. Тя благодари на директора на гимназията Марияна Демирева и на учениците за това, че са приели с толкова ентусиазъм предизвикателство да създадат гвардейски отряд и гвардейски оркестър и им пожела да пазят знамето чисто и неопетнено.

Пред погледите на официалните гости и на стотици казанлъчани учениците от отряда, духовата музика и млади гвардейци от Айтос дефилираха с маршова стъпка през площада под звуците на Представителния духов оркестър.


image0 (9K)