Връзката ми със Стара Загора е от 34 години насам.

  1. Ще се представите ли за читателите на zarata.info?

Казвам се Александър Сандев и съм от Стара Загора. Завърших езиковата гимназия в града. Имам две бакалавърски степени по Международни отношения и Европейстика от Американския Университет в България. В момента завършвам магистратура по Държавна политика и човешко развитие към Университета на Обединените Нации. На 34 години съм, несемеен. Обичам спорта, планината и морето.

  1. Кое в ДА България ви спечели? Защо решихте да влезете в предизборната борба?

Помня как гледах на живо второто четене на промените в Конституцията, които можеха да поставят основата на съдебната реформа. Помня и как над 200 народни представители отхвърлиха тези промени и запазиха безотговорността на българската прокуратура. Тогава видях как един човек, бивш служебен министър и тогавъшен министър на правосъдието, може да поеме отговорност. Христо Иванов, след гласуването на квотите на съдийската и прокурорската колегия, стана и си подаде оставката. Може би не беше разбран от мнозинството в залата, но той изпрати много ясно послание на българите. Той показа принципност и решителност и въпреки, че можеше да не подава оставка и послушно да продължи да изпълнява функциите си, той показа на целия български народ как българския политик и държавник трябва да работи.

Тогава си казах, че ако този човек реши, един ден, да направи политическо движение, аз ще го последвам. Така и стана.

  1. Какви са вашите лични приоритети, с които бихте могли да бъдете полезни на хората, които гласуват за вас?

Аз имам няколко принципа, които се опитвам да следвам и да градя живота си около тях. Основният от тях е върховенството на закона и това, че той трябва да важи еднакво за всеки. Без значение богат – беден, наш – ваш, свой – чужд. Законът е еднакъв за всички и той трябда да се спазва. Друг е образованието. То трябва да дава равен шанс на всички. За съжаление, това не е така в България. У нас има над 50 университета, които всяка година приемат студенти на олимпийски принцип и от които всяка година се дипломират висшисти без реална подготовка по съответната дисциплина. Тази практика трябва да престане. Университетите трябва да спрат да приемат студенти, само защото студентът осигурява делегиран бюджет. Университетите трябва да започнат да поставят интересите на студентите си на първо място и да защитават тези интереси.

Аз бих могъл да съм полезен с професионалния и практичен опит, които съм натрупал през последните 10 години, както и със знания и експертиза.

  1. Как се промениха детските ви мечти, запазихте ли нещо от тях?

Вижте, за мен, мечтите на човек могат само да нарастват. Да, те се променят, но промяната е само в прилагателното, което ги отъждествява. Когато си дете, те са детски, когато си младеж, те стават младежки и тн., но те винаги остават! За съжаление много хора вече нямат време да мечтаят, а и някои от тях не намират смисъл в мечтите. Хората са изгубили вярата си и това трябва да се промени. Ние заедно можем да вдъхнем кураж на мечтите и да им помогнем да заемат подобаващото си място в съзнанието на всеки един от нас.

  1. Защо сте в листата за регион Стара Заготраора? Каква е връзката ви с града?

Връзката ми със Стара Загора е от 34 години насам. Тук съм роден, израснал и оформил се като българин и заралия. Изключително съм горд с историята на моя град. Най-старите запазени неолитни жилища в Европа са в нашия град. Почти 28 години имахме световен рекорд по лека атлетика, поставен именно на нашия стадион от великата Йорданка Донкова. Най-стария античен форум в България е тук.

В листата съм защото бях предложен. Както знаете, „Да,България“ обяви изключително честен и прозрачен модел за излъчване на кандидати за народни представители. Всеки член можеше да предлага до трима кандидати, които да отговарят на различни критерии. След това тези кандидати бяха одобрени от специално формираната изборна комисия, както и от Националния съвет на „Да,България“ и по този начин бяха сформирани листите за всичките избирателни райони.

6.Защо избирателите да ви подкрепят на 26ти?

На 26 март хората трябва да направят правилния за тях избор. Те трябва да отсеят реалното от нереалното, популизмът от плурализмът, фалшивите обещания от искрените намерения. Хората сами трябва да разберат, че моделът на управление, който се налага от 1989 година до сега е корумпиран, вместо да бъде екипен. Ние всички заедно можем да допресем за развитието на България и да помогнем на страната си да заеме своето подобаващо място, като първа сред равни.


image0 (9K)