Връзката между държава, община, бизнес и професионално образование дискутираха в Стара Загора

„От името на кмета Живко Тодоров благодаря на всички ви, че сте в нашия град и ще дискутирате една толкова важна тема като връзката между бизнеса, образованието и професионалното развитие. Възможностите, които нашият град предлага са много положителни предпоставки за развитие не само на младите, които са от тук, но и за онези, които търсят по-добра реализация. Индустриална зона „Загоре“ набира скорост и очакваме първите инвеститори, които съвсем скоро ще започнат да реализират идеите си“. Това каза зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова по време на форума, организиран от вестник „Стандарт“ и Община Стара на тема „Бизнесът, професионалното образование и Индустриална зона „Загоре“. Тя подчерта всички добри страни като ниските данъци и такси на комуналните услуги, както и спокойствието и зеленината, възможностите за качествено образование в обновена инфраструктура, модерния и интегриран градски транспорт.

„Имате всички предпоставки за развитие тук – бъдете дръзки. Това каза днес в Стара Загора вицепремиерът Томислав Дончев. Той отбеляза още, че градът е на второ място след Столична община по брутен вътрешен продукт и дава по-добри показатели от София – област. „През следващите години, с подкрепа на държавата ще се опитаме да внедрим и колкото е възможно решения, за повишаване на ефективността на производството“, допълни Дончев.

„Тук има много инвестиции на регионално ниво, това е важно и по тази тема трябва да се работи още. Всичко трябва да идва по реда си, защото за да имаме гаранции за стоки и услуги с висока добавена стойност, трябва всичко предварително да бъде консултирано с максимално много хора. Само така ще бъдем полезни“, обясни още вицепремиерът.

Десетки представители на изпълнителната, законодателната, местната власт, бизнеса и научните среди се събраха в залата на общинския съвет и обсъдиха в детайли превръщането на зона „Загоре” в желано място за големи чужди инвеститори.

В срещата в зала „П. Р. Славейков“ присъстваха още председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, общински съветници, народният представител Радостин Танев, зам.-кметът инж. Янчо Калоянов, гл. арх. Виктория Грозева, изпълнителният директор на Индустриална зона „Загоре“ Радослав Танев и членовете на Съвета на директорите на дружеството, ръководителите на КРИБ, Клуб на работодателя, ТПП – Стара Загора, представители на различни институции, директори на професионални гимназии в града и други.

По време на събитието бе представена изложба от фотоси на тема „10 причини да остана в моята Стара Загора“. Връчени бяха и грамоти в категориите: „Икономика“ на Клуба на работодателя – Стара Загора, „Култура“ на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, „Образование“ на проф. Минко Балкански, „Спорт“ на треньор на дамския баскетболен клуб „Берое“ Таня Гитева, „Сигурност“ на Гьоко Петков, инспектор от сектор „Пътна полиция” при ОДМВР-Стара Загора, „Технологии“ на учителя по информатика в МГ „Гео Милев“ Павлин Пеев.

Музикален поздрав към участниците в дискусията отправиха талантливите младежи от „Траяна глас“, с вокален педагог Лилия Дойчева.


image0 (9K)