Времето на 24 септември: Ветровит понеделник, преди обяд ще ни радва и слънце

Хладен и ветровит ден ще е първият след настъпване на астрономическата есен.

Още през нощта започна усилване на вятъра от юг-югозапад и минималните температури паднаха до 14-19 градуса. Преди обяд днес все пак ще има и слънце, обещават синоптиците.

[ad id=“225664″]

И през деня ще продължи да духа югозападен вятър. Преди обед ще има и слънчеви часове, а температурите ще се повишат, повече в Източна България и в Предбалкана. Около и след обяд, най-напред в Северозападна България, вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили до 15-20 м/сек и с него ще започне да нахлува студен въздух. До вечерта и в Източна България вятърът ще се обърне от северозапад.

По самото преминаване на бърз студен атмосферен фронт облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд с гръмотевици. Към 15.00 ч. температурите ще са в интервал от 18-20 градуса в северозападните райони до 32-34 градуса на места в източната половина от страната. В 23 области на страната за 24 септември, понеделник, е обявен жълт предупредителен код. Опасни явления не се очакват само в югоизточните райони – Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град и София област. Синоптиците предупреждават, че в тези райони северозападният вятър ще се усили. Средната скорост на поривите ще е между 14 и 19 м/сек, а в областите от Северна България ще достигат дори до 24-25 м/сек, предупреждават синоптиците.

[ad id=“263680″]

Преди обяд атмосферното налягане ще се понижава и ще е по-ниско от средното за септември, а след пладне – от запад ще започне бързо да се повишава.

В планините ще духа силен запад-югозападен вятър, който след пладне в ниските части ще се ориентира от северозапад и ще се усили. Облачността ще е променлива и по самото преминаване на студения атмосферен фронт само на отделни места краткотрайно ще превали. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде 23 градуса, на 2000 м – около 14 градуса.

Над Черноморието ще бъде слънчево, след пладне от северозапад облачността ще започне да се увеличава и до вечерта, главно по северното крайбрежие краткотрайно ще превали. През по-голямата част от деня ще духа умерен югозападен вятър и температурите ще бъдат високи, но до вечерта вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. Максималните температури на въздуха ще бъдат 28-32 градуса. Температурата на морската вода е 24 градуса, вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

[ad id=“236993″]

В последната седмица на септември времето ще се определя от преминаващ през страната ни студен атмосферен фронт. Облачността ще е променлива, ще има чести промени на вятъра и температурите: с умерен и временно силен вятър от северозапад, в Източна България от североизток, ще продължи да нахлува студен въздух; в Югоизточна България температурите ще се понижат. На много места ще има валежи и гръмотевична дейност.

Във вторник температурите рязко ще се понижат и дневните няма да надхвърлят 15-20 градуса. Само на отделни места преди обяд, главно в източните райони, все още ще превалява дъжд.

През нощта срещу сряда вятърът временно ще отслабне, в котловините на Западна България ще стихне и сутринта ще има условия за слаби слани. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток, в четвъртък отново ще се усили. Облачността ще е променлива, към самия край на седмицата – по-често значителна.

[ad id=“218548″]

Голяма е вероятността за валежи, показват по-дългосрочните прогнози. В петък и събота температурите все пак слабо ще се повишат, успокояват синоптиците.


image0 (9K)