Временно се преустановява строителството на „Градина“, „Алепу“ и „Арапя“

Спира се строителството на нови обекти на къмпинг „Градина“, „Алепу“ и „Арапя, съобщи Флагман.бг. „Дюни” АД спира строителството на къмпинг „Градина”. Това съобщи кметът на Созопол Панайот Рейзи на сесията на общинския съвет.

По същото време шефът на ДНСК Иван Несторов спря строежа на ваканционния комплекс до „Св. Тома“ на „Алепу“ заради груби нарушения. Несторов бе пратен на проверка по обектите на морето със заповед на премиера Бойко Борисов.

Малко сред това Несторов постанови да се спрат строителните дейности и във ваканционното селище, изграждащо се в боровата гора край къмпинг „Арапя“.

Първото установено нарушение е липсата на законен път и план за здравето и сигурността на работниците. Заповедта на Несторов влиза в сила от понеделник, а от следващата седмица инспектори на РДНСК ще проверят цялата документация, за да се установи дали инвеститора не е нарушил и други точки от българското законодателство.

Кметът на Созопол Панайот Рейзи уведоми съветниците, че сутринта от фирмата са го известили, че прекратяват плановете си за строителство на заведение и магазин в частния си имот, намиращ се до плажната ивица на „Градина“. По-интересното е, че те не просто са съобщили, че спират изграждането на обектите, а директно са изтеглили документите си, което би следвало да се тълкува като анулиране на разрешението за строеж.

„Още веднъж казвам: Това не са дюни, а частен терен и са спазени всички процедури. С оглед на ситуацията, фирмата явно е решила да спре строителството си. Тази сутрин разбрах, че са внесли писмо до Община Созопол и РДНСК”, съобщи кметът.

На къмпинг „Градина” по план трябваше да се направят обекти, тип ресторант и магазин, както и паркинг. В администрацията в Созопол е постъпил впечатляващ проект за изграждането на модерен ресторант, средиземноморски тип, а инвестицията била изключително сериозна. Проектът бил дело на известен чуждестранен архитект.

Дейностите трябваше да се извършат върху частен имот от 5,5 дка, собственост на „Дюни” АД.

„Дюни“ АД е собственост на бизнесмена Людмил Стойков, който бе съден заедно с Марио Николов за участие в престъпна група и изпиране на пари в особено големи размери, незаконно придобити по програма САПАРД. И двамата обаче бяха оправдани. Стойков е известен с близостта си до премиера Борисов и до бившия президент Георги Първанов, така че едва ли властта ще посегне на бизнеса му.  По-вероятно е действията срещу него да целят потушаване на скандала до изборите.

В интервю за сайта Дир. бг бизнесменът вече заяви, че строежът на „Градина“ спира само временно заради лошото време и наесен ще бъде подновен. „Документите ни за строителството са в ред, няма от какво да се притесняваме“, каза Стойков.

„Ще подадем документите за строителство отново наесен, след като приключи активния летен сезон по морето“, категоричен бе Стойков. Няма да има и промяна в проекта, предвиждащ да се изгради модерен ресторант.

Шефът на ДНСК Иван Несторов пък съобщи, че спира строителството на ваканционния комплекс до Св. Тома на Алепу. Заповедта му ще бъде издадена от днес, но ще влезе в сила от понеделник, уточни Несторов.

По думите му инвеститорът „Главболгарстрой“ е допуснал груби нарушения на законодателството. Фирмата е трябвало да реализира проекта на две стъпки – първата е брегоукрепване, а втората – изграждане на три сгради с общо РЗП около 8000 кв./м.

Инвеститорът обаче не е спазил изискванията при изграждането на брегоукрепването. Той е трябвало да уведоми Геозащита и изпълни други изисквания, но не го е направил.

Иван Несторов дори не слезе до строителната площадка край к-с „Св. Тома“. Още на път от София към Созопол той проверил документацията и намерил пропуски, разясни шефът на ДНСК.


image0 (9K)