Волейболистите ни биха световния шампион Сърбия

Националният отбор на България по волейбол за жени постигна втора поредна победа в Лигата на нациите. В среща от 13-ия кръг, играна в китайския град Нинбо, българките надиграха световния шампион Сърбия с 3:1 (21:25, 25:21, 25:17, 25:23).

В първия гейм двата тима показаха напълно равностоен волейбол, но в края му сръбкините бяха по-концентрирани и със серия от 5:1 точки успяха да го спечелят с 25:21.

Втората част започна малко по-добре за западните ни съседи, които до средата на гейма имаха преднина от 2-3 точки. Състезателките на треньора Иван Петков попаднаха в трудна ситуация, изоставайки с 15:19, но тогава те намериха ритъма в играта си и преобърнаха хода на срещата.
България спечели 10 от следващите 12 разигравания, за да изравни резултата в геймовете.

Това даде сериозно самочувствие на българките и след 25:17 в третия гейм те поведоха с 2:1.

Четвъртият гейм започна фантастично за българския тим, който поведе с 8:0 точки. Сърбия намали изоставането си до 9:13, но с това три поредни точки България се оттегли на втората техническа пауза с преднина от 7 точки при 16:9.

До края на двубоя българките нямаха трудности да запазят аванса си, въпреки финалния щурм на съперника, който отрази 4 последователни мачбола. По този начин националките се поздравиха с втория си успех в турнира.

За Сърбия загубата е пета поредна. В класирането сръбкините заемат 10-о място с 15 точки. България е на предпоследното 15-о място със 7 точки, но два кръга преди края е без шансове да се спаси от изпадане.

Нася Димитрова и Мирослава Паскова завършиха с по 15 точки за България в мача, а Гергана Димитрова прибави 14. За Сърбия Катарина Лазович и Милица Кубура бяха най-добри с по 16 точки, докато Мая Савич и Сара Лозо прибавиха по 11.

В сряда предстои предпоследната среща за България в турнира, в която момичетата на Иван Петков срещат домакина Китай. Сърбия пък ще играе с Германия.


image0 (9K)