Войната бушува: Радев и Цв. Цв. се захапаха до кръв отново!

Политики

Словесните престрелки по оста ГЕРБ – Президент не спират. Последната е прясна – само за по-малко от 24 часа, Цветан Цветанов и Румен Радев премериха думи и отправиха критики.
Според Цветанов нищо в думите на президента не показва, че той е обединител на нацията. „Това, което ми направи впечатление е, че въобще не се говореше за европредседателството, за приоритетите, за Западните Балкани, за успехите на страната ни във връзка с европейските фондове, които продължават да решават много от важните, наболели проблеми на българското общество“, заяви Цветанов.
Той призова президента и опозицията да подкрепят „централния нападател Бойко Борисов“. „Защото видяхме, че той може и знае как да постига съответните резултати в интерес на държавата“, каза Цветанов, пише агенция„Фокус“.

[ad id=“255238″]
Цветанов коментира, че снощното интервю на Румен Радев за БНТ „нямаше абсолютно нищо, което да показва основното за президентската институция – обединение на нацията и човек, който да олицетворява нацията като обединител“. „Завист от това, което прави Борисов и това, че всъщност президентът не се чувства комфортно и търси умишлен сблъсък за всичко, което е говорил вчера в интервюто си. Наблюдавайте внимателно интервюто и ще видите, че няма изречение, в което да не търси институционален сблъсък с парламента. Това е недопустимо“.
В интервюто си пред БНТ президентът Румен Радев разкритикува управляващите – и по отношение на борбата с корупцията, и за закона който те предлагат, и за действията им спрямо президентската институция.

„България днес е демокрация, всеки има право на глас и на мнение, друг е въпросът дали отстояваш мнението си, дали се бориш за правата си. Разочарованията обезсърчиха много българи, затова демокрацията у нас е в отстъпление. Така започна президентът Румен Радев в интервю за „Панорама“ по БНТ, помолен да направи равносметка на 28-годишния преход от 10 ноември 1989 г. насам.
„Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления, той няма да хваща хора във властта, стана ясно от думите на президента Румен Радев пред „Панорама“.

[ad id=“255238″]

Президентът обясни, че този закон няма да преследва политиците, след като излязат от властта, тъй като отпада задължението им да подават декларации за имуществото си и могат спокойно да харчат откраднатото.

По думите на президента с предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собствения си проектозакон за борба с корупцията. „Ако действително нарушителите на закона, както казват те, са в сегашния парламент, тези хора са подавали многократно имуществени декларации до момента и към тези декларации няма никакви претенции“, посочи държавният глава.

„Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. Защото по този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля“, подчерта Румен Радев.

[ad id=“255238″]
И анкетната комисия в НС се оказа възлова. Радев каза, че категорично срещу президентството се води война, в която са впрегнати институциите. „Цяла парламентарна комисия бе употребена за очернянето на името ми. Но авторите на тази кампания подценяват българските граждани. Аз следвам кредото, с което влязох в политиката преди година – суверенитет, законност, справедливост, антикорупция – и благодаря на гражданите за тяхното доверие към президентската институция“, каза Радев.
Цветанов не му остана и длъжен: „Когато казва, че ще се бори за истината, анкетната комисия, която беше за самолетите, беше точно, за да излезе истината. Явно истината го заболя много, защото лобистките интереси излязоха на преден план. Не бих обвинявал никой, но бяхме длъжни като народни представители да направим анкетна комисия, която да покаже истината и несъстоятелната теза за това да отстраниш един от участниците“.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ изрази възмущението си, че президентът не говори за европредседателството, а трябвало да бъде съпричастен.
„И всички ние, политиците да подкрепяме централния нападател в момента – Бойко Борисов. Защото виждаме какво е признанието към премиера Борисов, неговата активна роля в международен план, което определено легитимира много по-добре страната ни в ЕС и извън него“.

http://BNews.bg


image0 (9K)