Военните конфликти вдигнаха 4.5 пъти приходите на ВМЗ-Сопот

Военните конфликти в Близкия изток доведоха до ръст на производството и недостиг на работна ръка във „Вазовските машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот, които по време на първия мандат на Бойко Борисов страдаха от липса на поръчки и работа.

Над 4.5 пъти са се увеличили приходите от продажби на предприятието – над 172 млн. лв. за първото полугодие на годината при близо 38 млн. лв. за същия период на 2015 г. Нетната печалба на завода надхвърля 70.3 млн. лв. спрямо загуба от 1.2 млн. лв. за първите шест месеца на 2015 г.

Новото ръководство на ВМЗ-Сопот за година е назначило над 1200 нови работници и служители, а оръжейницата продължава да изпитва глад за кадри, каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, който откри в четвъртък нова галванична линия в механичния цех на завода.

Инвестицията в линията е поредната сериозна крачка към постигането на модерно и високотехнологично производство в оръжейницата, което ще позволи на предприятието да се наложи като лидер в производството на боеприпаси, каза Лукарски. По думите му новото съоръжение повишава производствения капацитет за обработка на механични детайли пет пъти.

Икономическият министър припомни, че ВМЗ са се справили успешно с трудностите, възникнали след миналогодишния инцидент на площадката в Иганово, и не само е компенсирало забавянето в изпълнението на сключените договори, но е сключило и нови такива, обезпечаващи работата му за две години напред.

Постигнатите от ръководството на ВМЗ резултати намират видимо изражение в значително подобреното му финансово състояние, нови работни места, по-високи заплати и въвеждането на система за допълнително материално стимулиране за работниците в държавната оръжейница, посочват от икономическото ведомство.

След като през септември 2015 г. управлението на завода беше поето от настоящия изпълнителен директор инж. Иван Гецов задълженията от над 22 млн. лв. бяха погасени.

За да обезпечи нуждите си от технически персонал, тази година ВМЗ са договорили разкриване на паралелки с профил металообработване в техникумите в Карлово и Сопот, но интерес от страна на учениците няма, каза  Лукарски. Той посъветва родителите и учениците от региона да избират специалности, за които има търсене на пазара на труд.

Изпълнителният директор на ВМЗ инж. Гецов заяви, че с инвестицията в новата галванична линия планираната месечна обработка на завода през първия месец се очаква да достигне половин милион детайла, а до края на 2016 г. – от един милион заготовки месечно.

„Това ще доведе до по-уверено посрещане на 2017 г., по-мащабно производство и повишено качество“, допълни Гецов.

Източник: mediapool.bg


image0 (9K)