Военен следовател понижен в ранг за година, удрял деца

Следователят към Военноокръжната прокуратура в Пловдив Светослав Йосифов бе понижен в ранг за срок от една година, защото удрял деца на площадка в Стара Загора. Наказанието бе наложено днес от прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, а предложението за образуване на дисциплинарно производство бе на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска уволнението му.

Случката е от 29 февруари т.г., когато на детската площадка били няколко деца на възраст от 10 до 14 години, между които бил и 11-годишният син на следователя.

Между момчето и 12-годишно момиче станало спречкване, при което синът на следователя обидил момичето, а то му ударило два шамара. Малко след това момчето се върнало с баща си, като полк. Йосифов питал кой е ударил сина му и момичето си признало. Следователят започнал да вика на детето и да пита докога ще тормози сина му, посегнал да го удари, но момичето избегнало удара. След това магистратът хванал момичето за ръкава, започнал да го дърпа за дрехата и за косата.

После Йосифов започнал да разпитва останалите деца как се казват, в кое училище учат, на колко години са, като в същото време ги снимал с телефон. Едно 14-годишно момче му казало, че не го познава и няма да му отговори, при което следователят хванал момчето за дрехите и ритайки го по краката с коляно, го избутал до беседка, където с юмрук му нанесъл три- четири удара в лицето.

На мястото пристигнал полицейски патрул, с който Йосифов също се държал грубо. След това си тръгнал заедно със сина си.

По случая започнала проверка, която установила, че на двете деца са нанесени леки телесни повреди, изразяваща се в причиняване на болки и страдания, но Военноапелативна прокуратура е отказала да образува досъдебно производство, тъй като и двете престъпления, извършени от Йосифов, са от частен характер.

С действията си обаче полк. Светослав Йосифов не е спазил установените в Кодекса за етично поведение на българските магистрати правила за етично поведение, произтичащи от принципа за вежливост и толерантност и от принципа за почтеност и благоприличие. Той е създал и предпоставки за формиране на негативно отношение към съдебната власт и накърняване на престижа ?, се казваше в предложението на главния прокурор.

Източник – Правен свят


image0 (9K)