Водно оръдие беше използвано по време на многохилядни протести в Беларус

Органите на реда използваха водните оръдия срещу протестиращите в неделя

Десетки хиляди излязоха по улиците на столицата на Беларус Минск в неделя в подкрепа на политическите затворници в страната. Това беше осми пореден уикенд на масови протести срещу управляващия от 90-те години Александър Лукашенко.

По данни на опозиционния канал Некста на протеста са присъствали над 100 хил. души. Те срещнаха сериозен отпор от страна на полицията, като се стигна до тежки сблъсъци и използването на водно оръдие от страна на органите на реда.

За разлика от други дни този път протестиращите се насочиха към арестите в града, за да изразят недоволството си от масовите задържания.

По данни на правозащитната организация „Вясна“ в неделя са били задържани над 200 души, както и 17 журналисти. Петима от представителите на медиите са били освободени, след като полицията е установила самоличността и професията им.

Протести се проведоха още в Брест, Могильов, Гомел, Гродно и други.

Малко преди началото на събитията в неделя Некста съобщиха, че прокуратурата в страната е започнала наказателни преследвания на над 250 души, сред които политически противници на Лукашенко, активисти, блогъри и обикновени граждани.

По-рано през седмицата САЩ и ЕС наложиха санкции на представители на управляващите в Беларус, отговорни за провеждането на президентските избори в началото на август, които станаха повод за отприщването на вълната на недоволство. Действия срещу властта в Минск бяха предприети още от Канада и Великобритания, а Беларус обяви, че на свой ред ще наложи санкции.

Протестите започнаха на 9 август, когато се проведоха президентски избори. Управляващият от 26 години Александър Лукашенко се обяви за победител с близо 80% подкрепа.

Святлана Циханоуска, която беше негов опонент на вота, оспори резултата, а хиляди излязоха по улиците в страната. Веднага след това опозиционната лидерка беше принудена да напусне страната и оттогава се намира в Литва.

САЩ и страните от ЕС не признават резултатите от изборите и призовават за оттеглянето на Лукашенко, както и за провеждането на нов, честен вот. Вместо това, Лукашенко положи клетва като президент на тайна церемония на 23 септември.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)