Водещ здравен експерт в САЩ: Новият коронавирус може да бъде блокиран с лекарство

Водещият здравен експерт в САЩ обяви, че антивирусното лекарство Ремдесивир е ефективно при пациенти с усложнения вследствие на новия коронавирус.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи се позова на мащабно изследване, обхванало 1 063 пациенти:

„Данните показват, че Ремдесивир има ясно изразен, значим позитивен ефект, който се изразява в скъсяване на времето за възстановяване. Това е от голямо значение! Времето за възстановяване на пациентите с Ремдесивир е 11 дни, сравнено с 15 дни“. Това заяви д-р Фаучи, който е ключов съветник по въпросите на здравеопазването на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Американският експерт смята, че Ремдесивир може да се окаже основа за създаване на още по-ефективен лек срещу Ковид-19 (Covid-19):

„Въпреки че 31% с подобрение не е като 100 процента, те са показателни за нещо много важно. Това доказва, че този вирус може да бъде блокиран с лекарство.“

По-рано в сряда списание „Лансет“ разпространи резултатите от тест на Ремдесивир при 237 пациенти в китайския град Ухан, в който избухна епидемията. Това изследване не показа позитивен ефект от лекарството.

Д-р Антъни Фаучи изтъкна, че това проучване „не е адекватно“, но призна, че изводите за ефекта от Ремдесивир не са окончателни и предстоят още проучвания. Той увери, че много скоро регулаторните органи в САЩ ще позволят прилагане на Ремдесивир на най-тежко болните. Масовото пускане на пазара ще изисква повече време.

 


image0 (9K)