Вода с лимон? Вижте страничните ефекти…

Колко от вас започват сутринта с чаша топла вода с лимон? Пиенето на лимон с вода е разпространена практика за детоксикация по време на диета или като част от програмата за смъкване на килограмите. Малко от нас обаче са наясно със страничните ефекти, които може да предизвика това.

[ad id=“263680″]

Зъбна ерозия. Пиенето на прекалено голямо количество лимонова вода може да ерозира емайла на зъбите. Всички кисели храни или напитки разрушават зъбите ни, могат да ги направят много чувствителни към гореща или студена храна. За да защитите зъбите си, денталните специалисти съветват да пиете киселите напитки през сламка.

Киселини. Процесът е известен още и като киселинен рефлукс. Лимонената вода може да засили киселините, които се появяват вследствие дисфункция на хранопровода, в резултат на което киселината от стомаха попада обратно в хранопровода. Намаляване на употребата на кисели продукти и напитки помага да се предотвратят или облекчат симптомите от киселините.

Често уриниране и обезводняване. В редки случаи лимонената вода може да окаже и мощен диуретичен ефект. Предопределя го високото съдържание на витамин С в лимона – този нутриент е известен със своите диуретични свойства. Ако започнете да чувствате симптоми на дехидратация, по-добре се откажете от употребата на вода с лимон. Ако страничните ефекти се запазят, потърсете лекар колкото може по-скоро.

 


image0 (9K)