Внимание: Три любими напитки провокират развитие на рак. Вижте кои…

Много топли напитки могат да увеличат риска от рак на хранопровода, казаха представители на Международната агенция за изследване на рака (на IARC), която е част от Световната здравна организация (СЗО). Това изследване е за кафе, чай и мате (популярна южноамериканската билкова отвара). И трите напитки се считат за опасни, ако се консумират горещи – при 65 градуса по Целзий, казват служители на IARC.

[ad id=“225664″]

„Няма значение какъв вид е течността, важна е нейната температура.“, – Коментира епидемиологът Дан Лумис (Dana Лумис), вземащ участие в анализа на най-популярните топли напитки в света. Въпреки това, досега не е известно колко голям риск е използването на горещи напитки. В същото време, кафето, което по-рано се смяташе за възможно най-канцерогенно (през 2011 г. то е било в 2B в списъка на група СЗО) е вече обявено за безопасна напитка. Известно е, че повече от 1.1 милиарда чаши кафе се консумират в света всеки ден, поради тази причина, индустрията, ангажирана в производството на напитки приветства неговото изключване от списъка на „вероятно канцерогенни“ вещества.

[ad id=“263680″]

„Сега можете да си купите или сварите чаша кафе с още по-голямо доверие, отколкото преди, и всичко това е благодарение на науката“, – каза ръководителят на Националната асоциация на САЩ за производство на кафе, Бил Мъри (Bill Murray). Представители на Института за научна информация за кафе, които внимателно следят научните изследвания в тази област, отбелязват, че напитката обикновено се използва при температура под 60 градуса по Целзий. Ето защо, не се страхувайте от неговата употреба. В проучването експерти от IARC събират цялата налична научна литература – повече от хиляда изследвания – рак и топли напитки – кафе и мате. Но доказателствата, събрани от тогава, не са потвърдили наличието на пряка връзка между напитките и увеличаване на риска от заболяване от рак. Освен това, експертите твърдят, че са налице предпоставки за това, че консумацията на кафе може дори да е полезно за някои видове рак. Например, няколко проучвания показват положителна връзка с намаляване на риска от рак на матката, рак на гърдата и на черния дроб. Като цяло, данните от 1991 г., показват „липса на достатъчно данни за канцерогенността на кафето за хората,“ се казва в агенцията.

[ad id=“236993″]

Но не можем да кажем същото за мате, което често се използва твърде горещо. Представители на IARC установили, че не дори самата напитка, а именно високата й температура отвключва риска от рак на хранопровода. В много страни в Азия и Южна Америка, Мате е традиционна напитка, която се пие при температура от около 70 градуса по Целзий през метална тръба – устройство, което осигурява директно вливане на течността направо в гърлото. И повечето хора от тези региони имат повишени стойности на рак на хранопровода. В същото време, единственото изследване на студената напитка, не показва някаква връзка с рак на хранопровода, отбелязва агенцията.

По отношение на горещата вода IARC не дава каквито и да било заключения – отчасти поради липсата на задълбочено проучване на проблема. „Всичко това е все още под въпрос“, – казва Лумис.

[ad id=“236999″]

Можем да добавим, че учените също така отчитат и вземат в предвид и други фактори в начина на живот при хората, които биха увеличили риска от заболяване на хранопровода: например, употребата на алкохол или тютюнопушенето. Междувременно днес, ракът на хранопровода е осмият в света, сред смъртните случаи от рак.

От руски: Зарата

Още по темата четете тук


image0 (9K)