Внимание! Отрова в Родопите!

Сигналът за заложените отровни примамки бе подаден от съвестни ловци, които са открили труп на овца и кланичен отпад, поръсени със странна субстанция край с. Стражец, Област Кърджали през уикенда, съобщават от Зелени Балкани.

В близост до примамката са намерени умрели три вълка и куче, което говори за изключително силна и бързодействаща отрова. Припомняме на всички, че използването на отровни примамки за убиване на едри хищници е строго забранено и се преследва от закона. Отровите са неселективен метод за убиване, който причинява изключително мъчителна и жестока смърт, освен това се натрупва по хранителните вериги и трае много дълго. Веднъж заложена,отровата може да попадне в подпочвени води, дивеч, растения или ядливи гъби и така да доведе до човешки смърти! Това е и причината дейности за борба с незаконното залагане на отровни примамки да бъдат включени в настоящия проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649. А реакцията на ловците, намерили примамките е изключително адекватна и навременна!

В почивните дни и дори понеделник, никоя държавна институция не е отреагирала на сигнала, затова хората потърсиха съдействието и на Зелени Балкани.

Във вторник, на 11.10.2016 г., бе организирана съвместна проверка на терен, на която присъстваха представители на Зелени Балкани, полиция и Регионалната инспекция по околна среда и водите Хасково. Уведомен бе и екипът на Българското дружество за защита на птиците, които пристигнаха със служебното куче Барс, което току що премина курс на обучение по откриване на отрови в Унгария. На място се установи, че причинителят на престъплението вероятно се е опитал да прикрие следите си, защото голяма част от първоначално намерените от ловците отровени животни бяха изчезнали. Благодарение на Барс и наличните екипи, които направиха претърсване, бяха намерени части от отровения вълк, умряла лисица, таралеж, както и части от заложените примамки и отрова. За да бъдат нещата още по-зле, отровените животни са били ядени от други хищници, така че очакваме още жертви и това е най-страшният механизъм, по който действат отровите.

Всички доказателства за извършеното престъпление бяха събрани и ще бъдат изследвани. Отровените животни днес бяха аутопсирани в Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани – Стара Загора, като бяха събрани проби от намерените отровни примамки и тъкани от загиналите животни, които ще се изследват от лаборатории в България и Испания, в рамките на проект Нов живот за лешоядите LIFE14 NAT/BG/649. Има заподозрян, повдигнато бе съдебно производство като нарушителят ще бъде наказан с цялата строгост на закона. Кучето Барс, заедно с колегите от БДЗП и екипите на Зелени Балкани ще продължат да патрулират в района, за да предотвратят повторно залагане, затрудняване на разследването или още жертви на тихия убиец.

Залагането на отровни примамки е жестоко престъпление, което застрашава не само животните, а и хората, и трябва да бъде спряно! Това зависи от всички нас!

Изказваме своята благодарност на местната ловна дружинка, Полицията и РИОСВ Хасково и може да бъдете сигурни, че няма да оставим нещата така! – се казва в съобщението от Зелени Балкани.


image0 (9K)