ВНИМАНИЕ! НОВА ИЗМАМНА СХЕМА: Събирачи на дългове се представят за ЧСИ, тормозят хората и ги…

Служители на фирми за събиране на вземания се представят за частни съдебни изпълнители (ЧСИ) и оказват психически тормоз над гражданите.
За това алармираха от Камарата на частните съдени изпълнители (КЧСИ) като добавят, че с тези действия колекторите нарушават правата на хората и злепоставят частните съдебни изпълнители, които работят по ясно регламентирани в закона процедури, пише „Правен свят“.

[ad id=“225664″]

От Камарата напомнят, че сигнали за „мними“ частни съдебни изпълнители се получават от 2011 г. насам. В тази връзка периодично се разпространява информация и съвети какво да правят гражданите, когато някой се представя за частен съдебен изпълнител.

„Важно е да се знае, че съгласно закона ЧСИ използват писмена форма на комуникация, като първо връчват съдебните книжа по образуваното изпълнителното дело. Ако някой е получил заплаха за запор на заплата, сметки, възбрана или опис на имущество по телефона, това означава, че някой неправомерно се представя за ЧСИ. Известни са и случаи, в които събирачи на дългове използват писма, наподобяващи тези на съдебните изпълнители, за да изплашат гражданите, но с елементарна проверка това лесно се установява“.

[ad id=“225664″]

Камарата отбелязва, че към момента в България няма законов регламент за дейността на колекторските фирми, съответно няма и орган, който да упражнява контрол върху дейността им и да санкционира нарушителите. Камарата призовава пострадалите от подобни неправомерни действия да се обърнат към нея, за да получат разяснения и съдействие. А на сайта на КЧСИ има регистър на действащите частни съдебни изпълнители, посочени са и техните контакти.

http://BNews.bg


image0 (9K)