Внимание: Измамници крадат лични данни и „заробват“ с кредити

„За момент почувствах все едно светът се срина върху мен и аз изпаднах в паника.“
Измамници вземат кредит на името на хора, чиито лични данни за откраднали. Жертвите дължат хиляди левове заради измамата. Една от тях застана пред камерата на Нова телевизия, за да разкаже как е научила, че от нейно име са теглени кредити. Жената обаче скри лицето си по съвет на нейния адвокат.
Животът й е бил нормален до преди няколко месеца, когато решава да тегли заем, за да си купи нов дом. Посещава банката, в която тя винаги е била лоялен клиент. Там научава, че на нейно име вече има три бързи кредита, които тя не е изплащала и няма как да е правила това, тъй като на практика парите не са изтеглени от нея. Става въпрос за хиляди левове.
„За момент почувствах все едно светът се срина върху мен и аз изпаднах в паника. Питах служителката какво трябва да направя. Тя ме посъветва да отида в БНБ, за да разбера от справка в Централния кредитен регистър откъде са кредитите“, разказва жената. Следва ходене по всички финансови институции, от които от нейно име са теглени кредити.
Дамата само веднъж е ползвала такъв заем, който е изплатила, показва справка в Централния кредитен регистър. Тя подозира, че точно тогава са откраднати личните й данни и е злоупотребено с тях.
По подобен начин и мъж се превръща в жертва на кредитната мафия. Той открива, че на негово име има три кредита с огромни лихви, които никога не е теглил. В една от фирмите за бързи кредити дори му пускат запис как измамник, който се представя за него, иска заем от 800 лева и ползва личните му данни.
„Личеше си, че гласът не е моят. Имаше и разминаване във възрастта“, разказва жертвата.
Александър Василев, който работи като фитнес инструктор и в момента завършва магистратурата си по история, също е станал жертва на измамниците. Той ползвал бързи кредити, които е изплащал редовно, докато един ден разбира, че има кредит, който не е обслужвал.
„Обясних, че не съм вземал от тях пари. Служителката ми каза, че най-вероятно е станала измама и ме посъветва да пусна жалба. Показаха ми записа. Гласът на човека, който беше на него, въобще не съответстваше на моя. В коя държава се изпращат линкове за потвърждение на кредит и то по e-mail”, пита Василев.
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова потвърди, че има десет случая, при които от името на граждани са теглени кредити без те да знаят.
„Това е тежко умишлено престъпление, като става въпрос за използване на чужди лични данни, които са били въведени в електронен вид в едно заявление, което е било отправено до три различни кредитни институции. Те ги обработват и дават разрешение за отпускане на кредит. Разследването, което Софийската районна прокуратура в момента води, касае десет отделни случая, които са идентични. Един човек е използвал личните им данни и са изтеглени парични средства. Имаме заподозряно лице. Знаем къде живее. Имаме доказателства“, заяви Арнаудова.
Репортерът Тина Ивайлова се опита да разговаря с Даниела Първанова Лекова – Стефанова, която била разследвана за измама. 33-годишната жена, която преди време е работила като кредитен инспектор в институция за бързи кредити, отказа да застане пред камерата. Срещу нея все още няма повдигнати обвинения. Тя знаела, че я разследват и въпреки това, според прокуратурата, продължава да тегли кредити от името на неподозиращи хора.

Източник – http://BNews.bg


image0 (9K)