Внимание! Загуба на вкус и особено на обоняние, може да означават, че сте заразен

Всеки от нас, който внезапно изгуби обонянието си, може да се окаже скрит преносител на болестта Ковид-19, дори и без да има традиционните симптоми, описани от специалистите, съобщава сайтът „Бизнес инсайдър“, пише 24 часа

Изданието цитира наблюдения на видни британски ринолози. В Република Корея, Китай и Италия 1/3 от заразените са били със загуба на обоняние.

„В Република Корея, където беше осъществено широкомащабно тестване, 30 процента от далите позитивна проба са имали аносмия като главен симптом при сравнително леките случаи“, изтъкнаха председателката на Британското риноложко дружество проф. Клеър Хопкинс и председателят на Британската асоциация по УНГ проф. Нирмал Кумар в съвместно изявление.
Професорите отбелязаха, че много пациенти по света с положителни проби за новия коронавирус са имали само два симптома – загуба на вкуса и обонянието, без да са показали традиционните признаци като висока температура и суха кашлица.
В съвместното изявление се казва, че в много медицински доклади се констатира нарастващ брой на пациентите с признаци на аносмия в отсъствие на другите симптоми. В Иран медиците са констатирали внезапно увеличение на изолирани случаи на аносмия, като с подобно явление са се сблъскали техните колеги във САЩ, Франция и Северна Италия, се казва в съобщението.
Отсъствието при тези случаи на традиционно признатите симптоми на заразяване с новия коронавирус ни изправя пред заплахата тези пациенти да способстват за разпространението на болестта по света, тъй като е малка вероятността те да бъдат тествани и изолирани. Възможно е тези хора да са били скрити преносители на заразата и поради тази причина тя да е обхванала почти целия свят температура и суха кашлица, което означава, че вирусът се е настанил в носа им. Британските специалисти препоръчват на всеки от нас, който е изгубил вкус и обоняние, да се самоизолира за 7 дни, за да предпази останалите от заразяване с Ковид-19.


image0 (9K)