Внимание! Гласуваме в неделя за евродепутати, не за родните партии, както искат да ни преметнат някои в кампанията

Това бе една от най-абсурдните кампании за евроизбори. Редица партии и партийки разчитат на неосведомеността и буквално на невежеството на избирателя български, а това е грозно и обидно. Дано повече хора го разберат навреме!

Първо: Евроизборите не са повод да си позакърпиш и вдигнеш местния имидж. Не може водачът на листата ти да е разследван за корупция и да очакваш да бъде посрещнат с цветя и рози в Европарламента, особено когато си се скарал тотално с парламентарната група, в която ще трябва да влезеш и позициите ти кардинално се разминават с онези, за които въпросната група ще гласува. Идиотско е в листата ти да има трима от ДС, единият от които участвал в разрушаването на България по време на правителството на Виденов. Гавра е наличието в листата на противоевропейски настроени личности, които очевидно обаче нямат против топло местенце в ЕП. Не за друго, а защото пратените там наши депутати ще са в изолация и не само няма да свършат никаква работа – ни за България, ни за Европа, но и ще вредят на името на пратилата ги страна.

Не е морално да си вдигаш имиджа, разрушавайки този на държавата си! Ако някой не разбрал, макар че не вярвам да има такива под 90-годишна възраст, става дума за БСП. Ако симпатизантите й са разумни хора, ще ползват поне преференциите, за да отсеят читавото от гаврата към самите тях, заложена на принципа: „Вие сте тъпи, ще преглътнете каквото ви спуснем“.

Не може да участваш в евроизбори с едва прикритото, или направо открито мото: „Да напуснем Европа и да тръгнем към Евразия. Ний сме патриоти – обичаме Русия!“ Просто руските патриоти не участват в евроизбори, а българите, които обичат Русия вместо България, пазят интересите на Русия, вместо на България, очевадно не са патриоти. Дали и колко им плащат от изток, не знам и не ме интересува. Ако не ги и финансират, направо не искам да мисля за какво става дума. Да не говорим за пускане на предизборен клип в социалните мрежи с разстрел на политици и журналисти, или на когото и да е – лидерът на „Възраждане“ гордо заяви, че те са създателите. Странно развитие имат някои лица във времето и пространството. „Атака“ и тя влиза в кюпа на антиевропейските послания, макар и не така екстремно. Интересно защо тогава въпросните лица се натискат за ЕП и как мислите – могат ли и един полезен хода да направят там, дори да си намерят парламентарна група, която да ги приеме, ама надали – за „Възраждане“ говоря.

Марешки поне се върза за Льо Пен – не, че е добра новина точно за България, ама поне ще има група, към която да се присламчи, ако вземе, че прати някого – т.е. себе си. А искате ли да пратите Марешки?

Защо не говоря за останалите – ГЕРБ, ВМРО, ДПС и т.н.? Защото разграничавам местни избори от европейски. Може хич да не ми харесват във вътрешнополитически план, но в европейски доказаха с предишните си депутати и работата им, че подбират кадри на европейско ниво (в листите им са на практика същите хора). Доказателството? – 23 млрд. евро за България в следващия период – най-голямата възможна сума , български еврокомисар – обявен за еврокомисар на годината в ЕП, български евродепутат, изтеглен в сметната палата на ЕС и т.н. Като не ми харесват политическите им действия в България, ще гласувам срещу тях в България. Поне са с акъла си да пратят свестни личности, в големи парламентарни групи на ЕП, способни реално и на практика да вършат работа. 

Второ: Писна ми да слушам как някои отивали в Европарламента, за да повишат заплатите в България. Ако наистина има толкова глупав да им се върже – еми, заслужава си ги. Внимание! Не само с евродепутати в Европейския парламент, ами и с депутати в Българското Народно събрание, не могат да се повишат заплатите. Има индиректна връзка на базата на закони, разпределение на финансиране и т.н., но дори идеалните такива да бъдат създадени, за да се развие и икономическата тенденция, са нужни години. Изпълнителната власт може да повиши бюджетните заплати, но само качеството на бизнеса (нивото му) и квалификацията, и наличността на кадри, реално влияят на пазара на труда. Високотехнологичните компании, включително българските, дават заплати на европейско ниво на кадрите си и социална защита, включително на семействата им. Нискоквалифицираните никъде по света не живеят добре, а лумпените са низвергнати и в най-социалните държави.

Трето: Важно е да се проумее, че изборите за Европарламент не са абстрактен ангажимент, касаещ абстрактна Европа. В известен смисъл са по-важни за бъдещето на България и на всички ни, отколкото парламентарните и местните у нас. Защото, ако на регионално ниво, макар и трудно, едно правителство може да поправи грешки на предишното, то заложените политически и икономически тенденции в 500 милионна общност, НЕ СЕ ПОПРАВЯТ ЗА 4-5 ИЛИ 10 ГОДИНИ.

Гласувайте и мислете – възрастните за това, че нямат правото заради едните симпатии и антипатии да заложат мини в света на деца и внуци, младите – че нямат право с безразличие или нехайство да разрушат собствения си свят още преди да са поставили основите му. Да, става дума за политика, но не българска и за интереси, но не на Корнелия, Бойко, Костадин, Доган и останалите. Моля се умните хора от всички партии и цветове наистина да гласуват!

Моля се маргиналите и невежите да не са толкова много, колкото ми се струва, ако съдя по това, че 70% от политическите послания в тази кампания се отправят само към такива! 


image0 (9K)