Внимавайте поне месец, след като преболедувате грип

Пикът отмина, но самият грип още не е, предупреди проф. Тодор Кантарджиев от Центъра по заразни и паразитни болести.

[ad id=“225664″]

„В момента има над 120 000 болни от грип, от тях има най-малко 10-15, които са засягане на нервната система, състоянието е много тежко; има най-малко 100, които са с тежка дихателна недостатъчност и пневмония. Грипът е сериозно заболяване“, посочи Кантарджиев пред NOVA.

Очаква се до 3-4 седмици да отшуми.

Един грипен щам не може да повтори болен, но може да се стигне до друга вирусна инфекция, казва специалистът.

„В момента повечето хора боледуват от грип B, а от него не можеш да повториш, но може друга вирусна инфекция или грип А в рамките на един сезон да те повтори. Много рядко, но много неприятно“.

[ad id=“263680″]

Той съветва, след преболедуване на грип един месец да се внимава много.

„Ако след една инфекция дойде друга, тя преминава тежко“, посочи още Кантарджиев.

„Когато състоянието се променя в рамките на часове, тогава има инфекция или на белите дробове, или на мозъка. Засегната ли е централната нервна система, може да има и фатален край“, допълни проф. Кантарджиев.

В четвъртък 4-годишно дете почина от усложнения при бактериална инфекция, макар и настанено в болница. Лекарите във Враца не успяха да се преборят за живота на малкото момиченце. От местната болница отказаха информация, а по случая се води проверка. Очаква се окончателната причина за смъртта да стане ясна след като се направи аутопсията.


image0 (9K)