Внимавайте в Гърция! Масово конфискуват автомобилите на българи

Внимавайте в Гърция, особено ако посетите с кола нашата съседка за по-дълъг период! Това съветват препатили наши сънародници.

Те се оплакаха от зачестили случаи на конфискувани автомобили с български регистрационни номера. В Гърция е въведено изискване за пререгистрация с гръцки номера на автомобилите, които са в страната за повече от 185 дни (или 6 месеца). Ако това не е изпълнено, се счита за митническо нарушение. Тогава се заплаща солидна глоба. Може да се стигне до спиране на автомобила от движение или дори до неговата конфискация.

В последните месеци обаче са зачестили случаи на българи в Гърция, които са станали жертва на тези рестрикции, без да си ги нарушили. Причината – нашите сънародници често не могат да докажат пред гръцките власти, че пребивават временно в страната. Тогава им налагат големи глоби и такси, които те не могат да платят и автомобилите им се конфискуват.

„В началото конфискуваха автомобили на собственици, които са в нарушение. Хващат те, виждат че работиш в Гърция от 10 години. Щом работиш тук и не си регистрирал колата в Гърция, нямаш право на нея, конфискуват ти я“. Това  обясни пред offnews.bg Петър Анастасов, представител на българската общност в Гърция.

Той разказва, че гръцките власти вече конфискуват автомобили наред и без проверка. Това довело и до случаи на конфискации на колите на туристи. Такъв е случаят от 17 април т.г., когато Васил Андреев идва на гости на брат си в Гърция. На 30 юни той е спрян от гръцки полицаи, които му наредили да ги последва до управлението. Там той давал обяснения близо час. Андреев успял да покаже документи, удостоверяващи, че живее и работи в Германия. Автомобилът му обаче бил задържан, за което не му бил издаден документ.

„Тъй като влизаме в Гърция само с лични карти, никъде не се отбелязва датата, на която сме преминали през границата. Така за българите става много трудно да докажат, че колата им е пребивавала в страната по-малко от шест месеца. Чужденците в Гърция имат 10-дневен срок да докажат това пред митницата. В Гърция за един обикновен автомобил, който струва 1000 евро в България, митото, за да го регистрираш, струва 2000 евро“. Това обясни Петър Анастасов, който живее в Гърция.

offnews.bg


image0 (9K)