ВМРО, Стара Загора не иска джендър образование и проекти в училищата на областта

Общинският комитет на ВМРО -БНД в Стара Загора настоява за бърза реакция и отговор от ръководството на Районния инспекторат по образование (РИО) във връзка с информацията за конкурс в училищата в областта, организиран от фондация „Джендър образование, изследвания и технологии“ (ДОИТ), съобщи за ЗАРАТА Антон Андонов, общински съветник и член на националното ръководство на ВМРО. По думите му до училищата в област Стара Загора е изпратено писмо от РИО – Стара Загора за провеждането на юбилеен конкурс „Училище без насилие и стереотипи, определени от пола“ по проект на фондация ДОИТ, финансиран с евросредства, и провеждан със съдействието на МОН.

За целите на новия проект в училищата се разпространява т.нар. Карта за оценка на училищната среда – анкета, в която въпросите са свързани основно с равнопоставеността на половете в учителския екип и в паралелките; с насилието, основано на пола; и с това какви знания, умения и нагласи създават педагозите у децата по въпросните теми. Само два от въпросите са свързани с насилието и тормоза между децата.

ВМРО счита, че е възможно по този начин да се внушават тези, противоречащи на традициите и на природата дори.
Г-н Андонов и Красимир Червилов – председател на общинския комитет на ВМРО искат спешен отговор и от ресорния зам.-кмет на Община, Стара Загора по въпроса.
Старозагорската организация на ВМРО смята, че проблемът трябва да бъде поставен на национално ниво, защото организацията прави изследванията си на територията на цялата страна от 4 години, а тази е юбилейната пета година.
До този момент обаче, дейността на фондацията и работата и в училищата не е атакувана.

Напомняме, че ВМРО – Българско национално движение бе първата партия, която публично изрази опасенията си от текстове на Истанбулската конвенция и се обяви категорично против ратификацията ѝ от парламента. Лидерът на партията и вицепремиер на България Красимир Каракачанов гласува против Истанбулската конвенция на заседанието на Министерски съвет от началото на януари 2018 г.


image0 (9K)