Вместо саниране – разрушаване на старите блокове

На 14 май по улиците на руска столица излязоха близо 17 000 граждани, по официални данни. Вчера демонстрацията беше по-малобройна, но пак събра хиляди хора, пише „Дойче веле” 

[ad id=“265513″]

А причината са плановете на местните власти за развитие на Москва, които получиха одобрението лично на президента Владимир Путин.

Протестиращите искат оставката на кмета на руската столица Сергей Собянин. Той пък иска да промени облика на града. Програмата му е подобна на санирането в България. Само че вместо да сменят дограмата на старите блокове, ще ги сринат и на тяхно място ще построят нови.

Става дума преди всичко за т.нар. „хрушчовки”, както хората наричат построените по времето на Никита Хрушчов през 50-те и 60-те години на миналия век жилищни сгради. Повечето от тях са  пететажни, без асансьор. Самите жилища са малки, а стените, казват „тънки като хартия”.

Кметът Собянин казва, че много от въпросните сгради в Москва са в отчайващо състояние. Плановете предвиждат събарянето на старите и заместването им с нови, в които да има по-модерни и по-просторни жилища на повече етажи.

Програмата за обновяване на Москва е в ход от над десет години, но сега предстои да бъде разширена значително. По официални данни, се планира през следващите години да бъдат разрушени 25 милиона квадратни метра жилищна площ, което ще засегне около 1,6 милиона московчани.

До края на юни жителите на „хрушчовките” могат да гласуват дали сградите има да бъдат включени в програмата за саниране или не. Гласуването става чрез създадения от градските власти интернет-портал, както и на събранията на жилищните съвети.

[ad id=“265508″]

Мнозина обаче твърдят, че процесът не протича достатъчно прозрачно. Досегашните протести принудиха властите да направят някои изменения. Така например срокът за опразването на старите жилища ще бъде удължен от 60 на 90 и дори на 120 дни. Докато парламентът гласува закона на второ и трето четене, се очакват и други компромиси.

Московската градска управа обаче не оставя никакво съмнение, че програмата за саниране ще бъде осъществена.

Ключов момент тук са и президентските избори през 2018 г. Очаква се преизбирането на Владимир Путин да е безпроблемно, но все пак ще е неприятно ако кампанията бъде помрачена от масови социални протести в столицата на Русия.

http://www.bnews.bg


image0 (9K)