Вманиачаване в здравословно хранене- орторексия. Как да разберем имаме ли орторексия

Oрторексията – манията, която ни прави затворници
Привържениците на т.нар. чисто хранене често сами ограничават себе си, като това се отнася не само до избора на храна, но и до социалното им поведение и контакти.
Това може да доведе до маниакалност – състояние, известно като орторексия, която съсипва живота на човека, предупреждава Патрик Дену, професор по интеркултурна психология в Университета на Тулуза.
Чистото хранене до голяма степен се свързва с избягването на глутен, рафинирана захар, млечни продукти и храни от животински произход, както и на преработени храни. Някои от хората, които се хранят чисто, консумират само необработени сурови, вегански храни.

[ad id=“225664″]

Какво е орторексия?
Орторексия нервоза не е нов термин – за първи път той е въведен през 1996 г. от Стивън Братман, лекар от Сан Франциско, САЩ. „Орторексия нервоза, както аз я дефинирах през 1996 г., показва нездравословно вманиачаване по здравословната храна“, пише самият д-р Стивън Братман.
Терминът идва от гръцката дума „орто“, която означава „правилен“. Човек, който страда от орторексия нервоза, има мания да яде здравословно и това не означава просто да елиминира захарните, солените и мазните храни от диетата си. Хората с орторексия се вманиачават на тема какво точно съдържа храната им, държат да консумират само храна, която е правилна за тях и тяхното тяло – например веганска или органична.
Д-р Стивън Братман започва да използва термина за свои пациенти, който са обсебени от идеята за здравословен начин на живот. Първоначално той не я използва като диагноза. Целта му е да накара пациентите си да приемат възможността, че тяхното „здравословно“ хранене всъщност не е толкова полезно, колкото смятат. С течение на времето д-р Братман осъзнава, че терминът определя истински хранителен проблем.
В момента орторексията не е призната като клинична диагноза от Американската психиатрична асоциация, макар че има такива предложения. В последните години случаите на страдащи от нея зачестяват и това се свързва с нарастващата популярност на чистото хранене.
Човек, който страда от орторексия, става затворник на самия себе си, поставяйте си изключително строги правила. По този начин той неизбежно се изолира, като се отказва от социални ангажименти, които са свързани с храна, и понякога дори застрашава собственото си здраве, предупреждава Патрик Дену.
Орторексия нервоза технически не e класифицирана като хранително разстройство и затова е трудно да се изчисли колко хора страдат от нея и колко от тях съзнават това. Причината, поради която чуваме все по-често за нея, несъмнено се дължи на голямото внимание, което отделяме в днешно време на здравословната диета и начин на живот, обяснява Мери Джордж от британската благотворителна организация за хранителни разстройства „Бийт“. Свидетели сме на културно вманиачаване на тема здравословно хранене в последните години, коментира тя. Другата причина е, че през последните няколко години все повече хора, които страдат от състоянието, споделят публично своите преживявания.
Макар че има някои общи черти с анорексията и булимията, орторексията се характеризира с фиксиране върху правилното хранене, като се консумират само „чисти“ храни и човек се опитва да избягва замърсяване на организма чрез храната. За разлика от анорексията, орторексията не означава фокусиране върху това да се яде по-малко храна. Хората с орторексия нямат за крайна цел да свалят килограми, а да се хранят „чисто“.
Как да разберем дали имаме орторексия?

Самият д-р Братман е страдал от орторексия, от която успял да се освободи, разказва той в сайта www.orthorexia.com. „Години наред се стремях към уелнес чрез здравословно хранене, но постепенно започнах да осъзнавам, че нещо не е наред. Поезията в живота ми изчезваше. Способността ми да водя нормални разговори бе затруднена от натрапчиви мисли за храната. Необходимостта да намирам храни, които не съдържат месо, мазнини и всякакви изкуствени химикали, изключи за мен почти всички форми на събирания, при които има хранене. Бях самотен и вманиачен… Беше ми много трудно да се освободя, тъй като бях вербуван за идеята за правилното хранене. Въпросът за смисъла на живота ми се беше трансформирал неумолимо единствено до мисълта каква храна поемам и аз не можех да върна нещата“.
Орторексията се развива тогава, когато храненето по „правилния“ начин стане по-важно от личностните ценности, връзките с околните и дори работата, когато стане причина човек да се откаже от своя нормален стил на живот. Тогава вече специалистите смятат, че е налице проблем. Може да се появят и физически симптоми, тъй като орторексиците може непреднамерено да отказват да подават на организма си необходимите хранителни вещества. Като потенциални последици за тялото лекарите сочат развиването на лош имунитет, чупливи кости и лошо функциониране на щитовидната жлеза.
Дали имате орторексия? Д-р Братман ни съветва да си зададем следните въпроси: „Дали намирате в здравословната храна единствен източник на щастие и смисъл на живота си? Дали вашият хранителен режим ви кара да се чувствате по-добър човек от останалите? Дали пречи на взаимоотношенията ви с другите хора, с приятелите и семейството, на работата? Дали храната ви кара да смятате, че контролирате нещата, повече, отколкото здравият разум позволява? Дали трябва да стигате до все по-големи и по-големи крайности, за да изпитате същото усещане? Ако се отклоните дори и минимално от избраната диета, изпитвате ли импулсивно желание да се прочистите? Дали вашият интерес към здравословната храна се е разраснал над разумните граници и се е превърнал в някакъв мозъчен паразит, който контролира живота ви и определя целите ви? “

[ad id=“255238″]
От какво се лишаваме?
Един от примерите за лишение при този вид мания е, че човек може да стигне до доста голям дефицит на витамин B12, обяснява диетоложката от Париж Софи Ортега, която има такъв случай в практиката си. Витамин В12 се среща в яйцата, млечните продукти, месото и рибата. Много от стриктните вегани имат трудности да си набавят витамина от храната, ако не вземат хранителни добавки.
„Тя по-скоро предпочиташе да загуби зрението си, вместо да наруши своите принципи по отношение на животните“, обяснява Ортега за своята клиентка, която била с дефицит на витамин В12.
Как да спечелим битката?
Храната, независимо от това колко е чиста, не може да запълни празнотата в душата ви, която жадува за любов и духовни преживявания. Ако се опитвате да постигнете тези цели чрез храната, значи сте се отклонили от пътя, предупреждава д-р Братман.
Орторексията не е медицински призната по същия начин, както са анорексията и булимията. Според психиатъра Ален Перуд тя е по-близо до фобията, отколкото до хранително разстройство. Експертите смятат, че хората, страдащи от орторексия, могат да бъдат лекувани с когнитивно-поведенческа психотерапия, която може да включва да се научат как да се справят със ситуации, които могат да причинят тревожност по отношение на храненето, да се научат на техники за релаксация и да дискутират вманиачаването по определени въпроси.

Източник: credoweb.bg


image0 (9K)