Вложенията в индустриални площи могат да донесат по-голяма възвращаемост, отколкото офисите и магазините под наем

Вложенията в индустриални площи могат да донесат по-голяма възвращаемост, отколкото офисите и магазините под наем, съветват експерти в бранша.

На 13.10.2016 г. в хотел „Верея“ се проведе семинар на тема „Обзор на пазара на индустриални имоти в гр. Стара Загора и Старозагорска област.“

Организатори на събитието са две от водещите имена в имотния бранш. Екипната работа между първата българска специализирана платформа за индустриални имоти – „Бг склад“ и агенция „Дедов имоти“ доведе до осъществяването на един проект без аналог! „Дедов имоти“ е ексклузивен партньор на „Бг склад“ за областите Стара Загора и Хасково. Семинарът насочи вниманието към нуждата от инвестиции в посока на индустриалните имоти. Направен бе обзор в няколко основни направления – какво се търси в момента на пазара, ценови равнища при отдаване под наем, информация за последните тенденции и посоката в развитието на индустриалните имоти в областта.

dedov180716_2_resized

Мероприятието бе открито лично от г-н Иван Дедов – експерт в областта на недвижимите имоти и собственик на агенция „Дедов имоти“.

Много накратко и с изключителна прецизност г-н Дедов описа значението на индустриалните имоти и мястото, което те заемат в бизнеса с имоти. „От това как се развиват индустриалните имоти в един град, в един регион, се определя до голяма степен неговото състояние и състоянието на бизнеса. Стара Загора не би могла да се похвали с добре развита индустриална зона. Но семинарът е мотивационен за хора в този бранш, които да доразвият бизнеса си, за да можем да привлечем инвеститори, които имат интерес към този регион.“

simeon_mitev241016_1

За цялостен обзор на пазара на имоти в страната думата бе дадена на Симеон Митев – управител на „Шанс-96“.

Подробно беше представена идеята и начина на функциониране на сайта за индустриални имоти „Бг склад“. Освен брокерски услуги, платформата предлага консултантски услуги, изграждане на бизнес планове, менажиране на проекти, планиране, управление и контрол на процесите свързани с индустриалните имоти. На вниманието на гостите бяха представени нововъведенията, които предлага платформата „Бг склад“ – нова, по-детайлна търсачка, функционалността и удобството на чат в реално време, видео канал, в който могат да се намерят материали за отминали събития и консултации по имотни въпроси, както и бюлетин с възможност за абонамент относно новостите в този бранш.

По време на изложението си г-н Митев направи анализ на сделките с индустриални имоти на територията на страната за изминалата година. Назовани бяха основните ценови равнища, на които са се осъществявали сделките. Проучванията показват, че има засилена тенденция на търсене на много малки площи- от 50 до 200 кв. м. Акцентира се върху нуждата от изграждане на складови площи, които да отговарят на модерните изисквания за съхранение и транспортиране на стоките. В България като цяло има нужда от изграждане на модерни складови площи и логистични центрове. Обсъдени бяха и наемните нива, които към момента не са ниски, но и не са достатъчно атрактивни, за да мотивират инвеститорите да влагат в изграждането на нови търговски площи.

forum-dedov-2_resized

Във втората част на семинара основен говорител бе Огнян Георгиев – дългогодишен лицензиран брокер в агенция „Дедов имоти“. В кратко резюме бе споменато изключително богатото портфолио на агенцията, в което индустриалните имоти заемат немалък дял. Г-н Георгиев представи обширен и много подробен анализ на индустриалните имоти в гр. Стара Загора и цялата Старозагорска област. Онагледено с помощта на интерактивна карта, изработена специално за събитието, бе направено подробно описание на всеки един от индустриалните райони в Стара Загора – локация, инфраструктура, какви обекти има в него, какви складове и производства се помещават там и т.н.

Към индустриални имоти проявяват интерес компании, включително и чуждестранни, но те търсят модерни бази в комбинация с възможност за извършване на логистика. Важно е базите да имат удобен достъп, място за разтоварване, да са проектирани функционално според дейността, за която ще се използват. В момента на пазара се предлагат предимно складове и помещения старо строителство, бивши заводи и фабрики. Много по-малко е предлагането на новопостроени сгради, изпълнени по последните европейски изисквания за строеж на индустриални площи. Стара Загора е облагодетелствана със своето стратегическо местоположение, което прави града ни предпочитано място за позициониране. Именно уникалното и географско разположение лежи в основата на идеята за превръщането на летище Стара Загора в действащ карго център, който би отворил много врати за инвестиции и развитие на града и региона.

[ad id=“122434″]

По време на семинара бе повдигнат въпроса за омагьосания кръг, в който в момента се намират инвеститорите и желаещите да наемат склад. По-голямата част от инвеститорите се стремят към гарантиране на вложението си и търсят предварително клиент, който има намерение да ползва помещенията в дългосрочен план. Фирмите от своя страна искат да видят качеството и функционалността на помещенията, които им се предлагат и едва тогава да ги наемат. На тях им трябва помещение веднага, а не такова, което тепърва ще бъде изградено до няколко месеца или година. Така губим големи клиенти, които проявяват интерес към модерни помещения с площ по над 2000 кв. м.

Експертното мнение на специалистите е, че единственият изход от тази ситуация е инвеститорите да проявят гъвкавост – да изготвят малки квадратури, които да служат като мостра. Ако имат проект за изграждане на една голяма площ от рода на 10 000 м2, тя да бъде изградена до определено ниво и след това да се покрива и завършва поетапно – 500 м2, 1000 м2. Така и у фирмите, които имат желание да наемат склад ще има сигурност, и инвеститорите ще имат време да завършат проекта си без да трябва да вложат огромна сума пари наведнъж.
Въпреки, че този сегмент от имотния пазар е все още недостатъчно развит, експертите твърдят, че индустриалните площи могат да донесат по-висока доходност от магазините или офисите под наем!

Автор: Лиляна Бончева


image0 (9K)