Влизат в сила новите изисквания към българите, които посещават Гърция

Българите, както и всички други чужденци, пристигащи в Гърция – от утре (1 юли) ще попълват задължителна декларация и срещу специален код от властите ще влизат на територията на южната ни съседка. Целта на мярката била да може да се реагира незабавно, ако някой чужденец даде положителен тест за новия коронавирус.

За пътуващите със самолет се изисква декларацията да е изпратена 48 часа преди излитането им за Гърция. Същото е валидно и за пристигащите в Гърция с кораб. За преминаване на сухопътната граница се изисква представяне на специален код, който може да бъде и на хартиен носител.

В декларацията се попълват всички лични данни. Трябва да посочите страната, от която пристигате, както и местата, където сте били през последните 15 дни. Задължително се посочва и маршрутът в Гърция, ако ще посетите няколко места. Трябва да посочите и точния адрес на мястото, където ще отседнете. Ако пътувате с автомобил и след това използвате ферибот, закупуването на билета става със същия код.

В случай че на границата попаднете сред туристите, на които се прави тест за новия коронавирус, тогава трябва да се самоизолирате за един ден – до излизане на резултатите. Това трябва да стане на адреса, който сте посочили в декларацията.

Според гръцките власти ежедневно над 8000 туристи, влизащи в страната, ще бъдат тествани за вируса Covid-19.

 

 


image0 (9K)