Влезе в сила важно изискване към тези, които желаят да работят във Великобритания

От днес всички чужденци, включително от България и от другите страни от Европейския съюз, които искат да работят във Великобритания от 1 януари 2021 година, ще трябва да кандидатстват онлайн за виза.

Тези, които искат виза за квалифициран труд ще трябва да са получили предварително предложение за работа с годишно заплащане минимум 25 600 паунда. Те трябва да владеят отлично английски език. Молбите за квалифицирани работници ще бъдат оценявани по точкова система, подобна на тази в Австралия. Точки ще се дават на базата на конкретните умения, на владеенето на английски език и годишното възнаграждение.

Очаква се разходите по кандидатстването за виза да бъдат между 610 и 1400 паунда. Кандидатите ще трябва да докажат, че имат достатъчно средства да се издържат и да представят документ за самоличност. Очаква се до три седмици кандидатите да научат дали молбите им са били уважени.

Свободното движение на хора от и към страните от Европейския съюз приключва на 31 декември, пише Би Би Си.

Властите твърдят, че новите имиграционни правила ще бъдат „прости и гъвкави“, по новата точкова система.

Българите и гражданите на другите страни от ЕС, които вече живеят във Великобритания към 31 декември, както и техните семейства, няма да преминават през новата система, но ще трябва да кандидатстват за статут за уседналост. Трябва да го направят до 30 юни 2021 година. Ако бъдат одобрени, ще могат да останат във Великобритания и да се ползват от същите помощи за безработица, на каквито имат право британските граждани.

Ирландските граждани няма нужда да кандидатстват за такъв статут и за тях няма да е изисква разрешение, за да влязат във Великобритания.


image0 (9K)