Властта ще нищи в МВР трагедията край Своге

Представители на институциите се събират днес в МВР, за да обсъдят известните досега факти и обстоятелства за тежкия пътен инцидент от снощи край Своге, при който загинаха 16 души, 18 са ранени.

[ad id=“225664″]

„Започналото разследване ще изяснява причините за инцидента“, обяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БНР.

„Автобусът се обръща на една страна. В 14 ч. сме обявили среща в Министерството на вътрешните работи на ангажираните министерства, включително с прокуратурата, за да обсъдим мерките и какво може да се направи“, обясни Радев.

„Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ започва проверка за дейността на фирмата – превозвач“, съобщи зам.-министърът на транспорта Ангел Попов. „Автобусът е собственост нам фирма „Мобилукс – 5 ООД“. Фирмата притежава шест моторни превозни средства. Всички документи на фирмата са изрядни. Нашите съмнения са, че той не е минал на повторна техническа проверка. Трябвало е да мине август месец, но не е преминал такъв технически преглед. Тъй като автомобилът е 2001 година. Всички автобуси над 10-годишната си възраст преминават два пъти в годината. Имало е проливен дъжд, за буря не знам, но експертизата ще докаже какво е повлияло за катастрофата. Фирмата притежава лиценз, шофьорът притежава психологическа годност“, разкри Попов

Президентът Румен Радев заяви, че проблемът със зачестилите инциденти по пътищата трябва да се реши от много институции.

[ad id=“263680″]

„Явно не се питаме достатъчно настоятелно. Обикновено, когато има катастрофа, цялата отговорност се хвърля към КАТ. Но КАТ на практика само регистрират. Проблемът е много по-дълбок, той трябва да се реши единствено с обединените усилия на много институции. Не е само МВР, не е само КАТ, тук е Министерството на регионалното развитие – за пътищата, Министерството на транспорта – за цялостнатата система на организация на курсове, изпити, на издаване на книжки. Дори Министерството на образованието – там също има да се свърши много работа по отношение на безопасното движене по пътищата“, каза президентът Румен Радев след като посети част от ранените настанени за лечение в болница „Пирогов“.


image0 (9K)