Властта се зарече да направи възможното хората с увреждания да не бъдат подведени

„Обединихме се около принципната позиция, че Законът за личната помощ и Законът за лицата с увреждания трябва да се разглежда в пакет от НС“, заяви социалният министър Бисер Петков
[ad id=“225664″]

„Обединихме се около принципната позиция, че Законът за личната помощ и Законът за лицата с увреждания трябва да се разглежда в пакет от НС. Ще бъдат предвидени още 150 милиона лева за хората с увреждания. Част от средствата, които се формират сега и добавките за чужда помощ ще се вземат при кандидатстване.“ Това заяви социалният министър Бисер Петков на брифинг във връзка с подписването на План за действия по приемане на законодателство за хората с увреждания, съобщи Novini.bg.

„На личната помощ ще имат право лицата с трайни увреждания с над 90 на сто, а при децата с над 50 на сто. Ангажиментът за срок е изплащането да започне от началото на 2019 г.“, разкри Петков.

„Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса. Последните два дни водихме разговори с представители на хората с увреждания. Недоверието трябваше да бъде преодоляно и днешното разбиране дава първа отправна точка, за структуриране на работата до края на тази година. Ние не се опитваме да избягаме от промените“, категоричен бе финансовият министър Владислав Горанов.

[ad id=“263680″]

„Ще положим всички усилия за това хората с увреждания да не бъдат подведени“, каза още той.

„Бяха поети конкретни ангажименти и срокове от правителството. Ще следя процеса от близо, но и ще продължа да подкрепям майките на деца с увреждания на техните протести“, допълни по темата омбудсманът Мая Манолова.

„Важна стъпка е ангажирането на страните с проблема. Няма да се приберем, продължаваме протестите, до началото на действията“, завърши майка на дете с увреждане.


image0 (9K)