Властите в САЩ нахлуха с взлом в руското консулство в Сиатъл

Американски официални лица са проникнали в руското консулство в Сиатъл, съобщиха руските медии, цитирайки източник от руското посолство в САЩ.

[ad id=“225664″]

Американските официални лица са разбили катинара и са влезли в резиденцията, където включили светлините и се опитали да влязат в основната жилищна сграда. Русия разглежда тези действия като „грубо нарушение“ на Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения и на американските закони.

Представител на Държавния департамент обясни, че американското правителство е извършило проверка на дипломатическата мисия за „осигуряване и защита на съоръженията и за потвърждение, че руските държавни служители са освободили помещенията“.

[ad id=“263680″]

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи проникването на американските власти в консулството като враждебно завладяване. „Подкрепяно от държавата враждебно завладяване е рядък спектакъл“, коментира тя.

„Ситуацията е абсолютно възмутителна, безобразна и безпрецедентна. Никога в историята на двустранните отношения не се е случвало нещо подобно – това, разбира се, е грубо нарушаване от страна на САЩ на основополагащи международно-правни норми“, заяви на брифинг Захарова, цитирана от РИА „Новости“.

[ad id=“238430″]

Руските дипломати трябваше да напуснат консулството, след като му им беше заповядано да го освободят миналия месец от американските власти на фона на напрежението между САЩ и Русия заради отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал в английския град Солсбъри на 4 март.


image0 (9K)