Владислав Горанов: Ралица Агайн трябва да напусне поста си в КФН!

Искаме Ралица Агайн да поеме отговорност за състоянието на застрахователния сектор в страната и да напусне заемания от нея пост в Комисията по финансов надзор (КФН). Това заяви финансовият министър Владислав Горанов след извънреднатасрещата при премиера Бойко Борисов заради фалита на застрахователната компания „Олимпик“, съобщи Канал 3. Освен Горанов в сбирката участвало ръководството на КФН, както и представители на спецслужбите.
[ad id=“225664″]

„Ще настояваме г-жа Ралица Агайн да поеме отговорност и да подаде доброволно оставка, тъй като не е предвиден законов механизъм правителството да я освободи“, бяха точните думи на министър Горанов.

Като зам.-председател на КФН Ралица Агайн ръководи управление „Застрахователен надзор“. Според финансовия министър парламентът можел да действа „много лимитирано“ и ако не спазва правилата и уволни Агайн, ще последва иск пред Европейския съд и вероятно той ще бъде успешен. Затова финансист №1 отправи следния призив: „Ако г-жа Агайн иска да запази доброто си име на специалист, нека признае пропуските си и да се оттегли!“

Заради фалита на компанията 200 хиляди клиенти останаха преди дни без „Гражданска отговорност“. 9 350 000 лева е стойността на прекратените полици.

Владислав Горанов изтъкна, че потърпевшите от фалита на дружеството трябва да търсят обезщетение чрез кипърския съд. Правителството обмисля да наеме адвокат, който да ги представлява.

[ad id=“263680″]

„Ще имаме среща с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията „Олимпик“ в Кипър към момента, за да знаем как да действаме“, каза още Владислав Горанов, цитиран от „Фокус“.

„По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания „Олимпик“. Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове – фондът, който служи за покритие на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и при липса на установен причините. Това е, което компанията „Олимпик“ е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията „Олимпик“ да се обезпечат от гаранционните фондове“, коментира Горанов.

[ad id=“236993″]

Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени – по изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция.

„Това, което българската държава ще направи – още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко основния въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти – какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС“, каза още Горанов.

[ad id=“218548″]

 

„Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, обясни финансовият министър.

„КФН не е знаела и не знае и досега какви са правилата и процедурите, по които се действа в такъв случай още когато през май „Олимпик“ обявява процедура по несъстоятелност в Кипър“, смята Горанов.

Според финансовия министър управление „Застрахователен надзор“ отдавна не работело не както трябва, пропуск на КФН било и това, че „Олимпик“ е давала доста по-ниски цени и доста по-големи отстъпки. Така дружеството е влошило и без това лошото състояние в сегмента на този вид задължителни застраховки – „Гражданска отговорност“.

Министър Горанов заяви пред медиите, че заради случилото се с „Олимпик“ България ще иска промяна на европейското законодателство. Сега вече имало предложение за промяна на т.нар. ноторна директива, която касае сектора. То предвиждало при казуси като този с „Олимпик“ националният гаранционен фонд на страната, в която са пострадалите клиенти на фалирала компания, да плаща веднага дължимите обезщетения, а после да си иска парите от националния фонд на държавата-членка, където е седалището на изпадналата в несъстоятелност компания. Това обаче засега е само предложение.

[ad id=“236999″]

Описаният принцип се ползвал в здравния сектор, при лечение на гражданин на ЕС в чужда страна-членка на Съюза.

 


image0 (9K)