Владимир Путин потвърди пред Румен Радев: Очакваме премиера Борисов до няколко дни

Преговорите са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни

[ad id=“225664″]

„Очакваме българския премиер Бойко Борисов до няколко дни.“ Това бяха част от първите думи на руския президент Владимир Путин при посрещането на българския си колега Румен Радев в резиденцията „Бочаров Ручей“ в Сочи.

Руският президент припомни и общата история на Русия и България, славянската писменост и честването на 140 г. от освобождението на България от турско робство.

Българският държавен глава Румен Радев поздрави руския президент с преизбирането му.

[ad id=“263680″]

„Целта на моята визита е да възстановим диалога на най-високо ниво. Имаме много взаимни интереси в търговията, енергетиката, културата“, заяви президентът Радев.

Разговорите между двамата президенти вече започнаха. Те са посветени най-вече на икономическите и енергийните въпроси между двете страни.

Министерството на енергетиката на България ще представи на Москва различни варианти за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“. Това се казва в документи към преговорите между президентите Владимир Путин и Румен Радев, предаде ТАСС.

[ad id=“236993″]

„До края на юни 2018 г. Министерството на България трябва да представи варианти за използването на произведеното от руска страна оборудване, включително за рестартиране на проекта“, се казва в материалите, представени пред агенцията.

От тях става ясно също, че „Росатом“ планира да завърши работата по удължаването на срока на експлоатация на VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ в България до края на юли 2018 г.

Валерия Велева

„Епицентър“


image0 (9K)