Владимир Путин: Глобализацията е виновна за трагедията в Керч

За трагедията в град Керч е виновна глобализацията, включително въздействието на социалните мрежи. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на международния дискусионен форум „Валдай“ в първия си коментар за масовото убийство в техникум в сряда.
[ad id=“225664″]

„Всичко започна от трагичните събития в американските училища. Създаваме твърде малко съдържание за младежта“, добави той. Според него в такава ситуация младите „се захващат с някакъв сурогат на героизма вместо с настоящето“.

„Това, съдейки по всичко, е резултат от глобализацията. Колкото и да е странно. В социалните мрежи, в интернет, виждаме създадени цели общности“, цитират думите му руските медии. „Млади хора с нестабилна психика си създават някакви лъжливи герои“, допълни Путин.

„Всички ние заедно [в Русия и по света] реагираме лошо на променящите се условия. Това означава, че не създаваме нужното, интересно и полезно съдържание за младите хора. И те се заемат с такъв сурогат на героизма. Това води до трагедии от този род“, коментира руският президент.

Жертвите на вчерашното въоръжено нападение срещу политехническия колеж в Керч на полуостров Крим вече са 21, съобщиха местните власти. Известни са имената на всички загинали. Единайсет от жертвите са непълнолетни. Седем от ранените остават в крайно тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова.

[ad id=“263680″]

Заподозреният за масовото убийство 18-годишен студент в колежа Владислав Росляков е получил през септември разрешително за оръжие, а няколко дни преди нападението си е купил 150 патрона за пушката. Купил си е от местен магазин 12-милиметрова ловна пушка „Бекас“, с която вчера по обед откри стрелба в учебното заведение. Обучавал се е да борави с нея в стрелкови клуб в града. Интересувал се е от взривни вещества, като сам е изготвил двете самоделни бомби. Едната беше задействана в столовата на колежа, а другата беше намерена в личните вещи на младежа, след като той се самоуби. Владислав беше открит мъртъв в библиотеката на втория етаж.

Разследващите работиха на мястото на трагичния инцидент през цялата нощ. Те установяват с кого е общувал заподозреният за престъплението 18-годишен студент Владислав Росляков, какви социални мрежи е посещавал, какви книги е чел, бил ли е в конфликт със състуденти или преподаватели. Родителите му са живеели разделени. Баща му е инвалид, а майка му работи като санитарка в местния онкологичен диспансер. Предполага се, че е членувала в забранената в Русия през август миналата година секта „Свидетелите на Йехова“. Състудентите на Владислав го описват като много затворен и необщителен.

Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов изрази предположението, че Владислав е имал съучастници при подготовката на нападението. Следователите проверяват за евентуални негови връзки с две украински националистически организации – „Десен сектор“ и „Украинска национална асамблея-Украинска народна самоотбрана“.

[ad id=“236993″]

В Крим е обявен тридневен траур в памет на жертвите. Учебните заведения работят по график, но под засилена охрана.

Източници: „Дневник“, БНР


image0 (9K)