Вицепремиерът Дончев: Искането за оставката на Симеонов означава и край на кабинета

„Легитимно право са действията на опозицията и напускането на залата също е действие, което е тяхно право, но е въпросът кога може да се използва такава техника. Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на БНТ.

„През 2013 година беше прилагана последно такава техника и за мен е легитимна, когато има страшна криза в обществото, когато е необходимо да се даде знак. Ситуацията не е такава, добави той. Ако има причина, която да разклати доверието в правителството, в ключови негови членове, не може да бъде изключен сценарий на предсрочни избори, но подобни планове нямаме“, каза още Дончев.

„Средата, политическата е турбулентна и обществото ни е тревожно, но не може да се говори за криза. Няма прост изход на ситуацията, а искането на оставката на Симеонов означава и край на правителството, защото губим парламентарната конфигурация, която го е избрала и подкрепя. Не ми е подставяно такова условие, но звучи логично“, разкри вицепремиерът.

По думите му конструкцията може да има уязвими елементи като всяка политическа конструкция, съставена от две коалиции. „Докато има смисъл и можем, ще има управление, което да работи“, коментира Томислав Дончев.

Според не обаче, правителство с подкрепа на ДПС ще е слабо и с оказване на натиск от всякъде.


image0 (9K)