Вицепрезидентът: Няма информация, официална или не – за готвени провокации

Илияна Йотова уточни, че се връща от Одрин, където е участвала в честването на 10 години от създаването на българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“.

[ad id=“225664″]

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза пред журналисти, че до този момент няма никаква информация – формална или неформална, официална или неофициална за опити за провокации през днешния ден. Тя коментира това в Дена на отворени врати в президентската институция, цитира БТА.

Илияна Йотова уточни, че се връща от Одрин, където е участвала в честването на 10 години от създаването на българското читалище „Просвета“ към църквата „Св. Георги“.

Тя се включи в развеждането на граждани, дошли да разгледат президентската институция отвътре. Обиколката е част от инициативата Европейски дни на наследството.

Припомняме, че „24 часа“ предаде, че МВР е засякло сигнал, че въоръжени провокатори ще нахлуят заедно с обикновени граждани в президентството днес, в деня на отворените врати.

От вътрешното министерство са предупредили НСО да засили охраната на сградата.

[ad id=“263680″]

Неделя, 16 септември, е ден на отворените врати в близо 40 институции. Във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина на същата дата.

В петък организаторите дадоха пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Искането на групата „Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии“ е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото народно събрание.

Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Не е ясно дали засечените разговори са на хора, които организират протеста, или на друга група, която също готви румънски сценарий.

Източници в МВР допускат и участие на групите начело с детектива Марин Маринов, в които участват русофилски организации, станали известни по време на протестите през 2013 г.

[ad id=“236993″]

Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции – Войнски съюз и БНО „Шипка“, които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста. Тези от София трябва да са в готовност, „за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агент-провокатори на Сорос, чужди държави и служби!“.

Нямаме информация за готвени провокации, ние сме в непрекъснат контакт с МВР и другите служби от сектор „Сигурност“, отговориха от Националната служба за охрана на въпрос на „24 часа“ .

От МВР не са коментирали информацията официално.

От СДВР обаче са създали организация за спокойното протичане на протеста. Осигурено е достатъчно полицейско присъствие, за да не се допуска нарушаване на обществения ред, съобщиха от МВР.

От „24 часа“ са задали следните въпроси към президентството: „Дали президентът е информиран за готвени провокации в сградата на „Дондуков“ 2 в деня на отворените врати, за каквито МВР вече е предупредило НСО, след като са засечени разговори между мъже, които се готвят да влязат въоръжени в президентството? Според информация в медиите целта на тези провокатори ще е да поискат от президента да обяви извънредно положение в страната – има ли основания за такова действие?“

[ad id=“236999″]

От прессекретариата на държавния глава са изпратили следния отговор: „Във връзка със спекулациите в някои медии, че денят на отворени врати в президентската институция съвпада с предвиден за 16 септември протест в центъра на град София, напомняме, че събитието е част от международната инициатива Европейски дни на наследството 2018 и в нея участват над 30 български институции. От години президентската институция е част от тази международна инициатива и подкрепя увеличаването на прозрачността и достъпа на гражданите до работата на институциите.“


image0 (9K)