Вицепрезидентът Йотова: Нужен е нов етап в отношенията с българите в Украйна

Един от основните въпроси, който ще бъде повдигнат, е за изучаването на български език. Г-жа Йотова ще настоява за гаранции от страна на украинската държава, че приетият Закон за образованието няма да засегне изучаването му

[ad id=“225664″]

За по-активна политика на българската държава и нов етап в отношенията с българската общност в Украйна настоява вицепрезидентът Илияна Йотова. Затова тя предприема посещение в местата с компактно българско население. На 3 и 4 октомври Йотова и водената от нея делегация, в която участват представители на бесарабските българи в България, ще посетят селата Задунаевка, Заря, Бановка, Криничное, Лошчиновка.

Вицепрезидентът иска да се запознае с проблемите на българската общност. За Илияна Йотова е важно да се прави политика не за, а със сънародниците ни извън пределите на България.

Изключително важна е работата с младите хора от български произход. Тя е в две посоки – съхраняване на българското самосъзнание и възможностите за развитие в родината на техните деди. Стимулирането им да се обучават и да търсят професионална реализация в България ще бъде тема на разговорите на вицепрезидента.

Един от основните въпроси, който ще бъде повдигнат по време на посещението, е за изучаването на български език. Илияна Йотова ще настоява за гаранции от страна на украинската държава, че приетият Закон за образованието няма да засегне изучаването на български език.

[ad id=“263680″]

Вицепрезидентът ще обсъди с представителите на българските общности възможностите за тяхното по-тясно единение, за да се чува по-ясно гласът им, когато отстояват правата си.

На 5 октомври Илияна Йотова ще приветства ръководството и възпитаниците на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“ по повод 160-годишния юбилей на учебното заведение.


image0 (9K)