Висши френски държавници отиват на съд за корупция

Френската прокуратура ще разследва кандидат-президента Франсоа Фийон за фиктивната работа на съпругата му като негов парламентарен асистент. От миналата седмица и бившият президент Никола Саркози е подсъдим, съобщи бТВ.

Обвиненията срещу него са за незаконно финансиране на президентската му кампания през 2012 година и използването на фалшиви фактури. По същото дело обвиняеми са още 13 негови съпартийци.

При наложен от закона таван от 22,5 млн. евро на кандидат-президентската кампания щабът на Саркози тайно е похарчил близо 40 милиона повече.

Разследването се води от Националната данъчна прокуратура. Тя беше създадена през 2013 година, след като „къртица“ в швейцарска банка продаде на френските власти флашка с данни на хиляди французи, укриващи доходите си зад граница.

Ефективни присъди за министри

Парадоксално, един от първите осъдени е бившият финансов министър Жером Каюзак. На този пост той беше яростен борец против укриването на доходи и спестяването на данъци, но се оказа, че самият той и съпругата му от години кътали пари в швейцарски трезори.  

През декември на първа инстанция той получи присъдата от 3 години затвор и 5-годишна забрана за заемане на ръководни длъжности.

Ефективна присъда вече има и бившият вътрешен министър и началник на кабинета на Никола Саркози по време на неговото президентство 2007-2012 Клод Геан. В края на януари апелативният съд потвърди окончателната присъда от 2 години затвор, една от които строг тъмничен, 75 000 евро глоба и забрана да заема ръководни постове в продължение на 5 години. Обвинението срещу него са за присвояване на 210 000 евро обществени средства в негова полза и в полза на негови приближени.

Разследване №401 на прокуратурата е срещу кандидат-президента на десницата и бивш депутат и премиер Франсоа Фийон. Той е подозиран, че е изплатил около 900 000 евро възнаграждения на съпругата си и на двамата си синове за фиктивна работа като негови сътрудници в Националното събрание.

Първите обиски на полицията в офисите на парламента не откриха документирани следи от работата на Пенелоп Фийон. Самата тя в интервю за британски вестник преди година беше отхвърлила твърденията, че е била асистентка на съпруга си.

Разследващите обаче откриха документи за изплатени възнаграждения, както и за изплащане на 45 000 евро обезщетение, след като Франсоа Фийон напуска парламента, въпреки че тя веднага е била назначена на работа при неговия приемник в долната камара.

Президентски неволи

Фийон се извини, че е направил нещо, което навремето е било приемливо, а днес вече не е, и продължава кампанията за Елисейския дворец. Ако бъде признат за виновен, той обаче няма да е първият (кандидат) президент, получил ефективна присъда.

През 2011 г. Жак Ширак, два мандата държавен глава от 1995 до 2007 година, беше осъден за прегрешения още като кмет на Париж преди това. Той получи 2 години затвор условно за фиктивни назначения в кметството.

Срещу Саркози има още по-тежки обвинения, но те са в сферата на медийните спекулации и прокуратурата не намира достатъчно улики за разследване. През лятото на 2007 година току-що встъпилият в длъжност президент сключва тайнствена сделка с Либия.

Саркози обещава на Муамар Кадафи помощ за изграждането на атомна централа и доставки на нови оръжия за Джамахирията, която дълги години преди това беше в изолация от Запада и се нуждаеше от модернизация на армията. В замяна режимът на Кадафи освободи българските медици.

Нещо повече – тайните служби на Либия са финансирали Саркози с 50 милиона евро. Твърденията са на ливански бизнесмен, който пренесъл парите на няколко пъти в куфари, но който сега е в затвора за клевета и няма категорични доказателства, че тези пари действително са пристигнали във Франция.

Свръхнатоварената прокуратура

По разследванията на корупцията сред политическия елит работят 15 съдии-следователи, на които се падат средно по 27 разследвания. Казусите, по които прокуратурата работи, са с повече от 100 над очакванията при създаването й през декември 2013 г.

45 от случаите са корупция от чист вид и търговия с влияние. Почти толкова са и обвиненията за укриване на данъци и пране на пари, а 12% са казусите за злоупотреба с вътрешна информация и манипулации на финансовите пазари.

„Защо Франция е толкова корумпирана?” – писа в последния си брой американското списание „Форин полиси”. Изданието припомня, че в класацията на „Трансперънси интърнешънъл” страната е на 23 място от 170 по нетърпимост към корупцията.

Това не е държава, където полицаите искат дребни подкупи или пък инвеститори печелят симпатиите на чиновниците с рушвети. Но заради „много френския” модел на републиканска монархия корупцията е завладяла най-високите етажи на властта, констатира изданието.

Едва след като гръмна скандалът с Пенелоп Фийон, френските медии се заровиха по-сериозно и установиха, че през 2014 г. в края на мандата на предишния парламент всеки пети от общо 577 депутати законно е хранил в офиса си свой близък – общо 52 съпруги и 60 синове и дъщери.


image0 (9K)